Klonite se “otrova”

650

crvenoIz čega sve vreba Alzheimerova bolest?

Sastojak koji se između ostalog koristi i za dobivanje umjetnog okusa maslaca u kokicama za mikrovalnu, margarinu i gotovim kolačima, a može se naći i u pivu, pogoršava djelovanje abnormalnog proteina mozga koji potiče razvoj Alzheimerove bolesti.

U novoj studiji koju su objavili u Chemical Research in Toxicology znanstvenici su ispitali diacetil (DA), sastojak koji se koristi za dobivanje okusa i mirisa sličnog maslacu kod kokica za mikrovalnu, u izradi margarina, mnogih slatkiša, gotovih kolača, pa čak i u hrani za životinje. Ovaj spoj se stvara i prirodnim putem u fermentiranim napicima kao što je pivo ili nekim vinima, poput Chardonnayja.

Opasni diacetil (DA)

Znanstvenici sa Sveučilišta Minnesota u Minneapolisu proveli su analizu DA, kemikalije koju su prethodna istraživanja povezivala s respiratornim problemima kod radnika u proizvodnji mikrovalnih kokica i umjetnih okusa.

DA ima strukturu sličnu supstanci koja čini beta-amiloid proteine. Previše amiloida, nakuplja se i stvara plak koji se smatra znakom Alzheimerove bolesti. Istraživači su stoga željeli vidjeti hoće li i DA stvarati plak.

Rezultati su pokazali da DA zaista dovodi do povećanja razine beta-amiloida, što dovodi do toksičnog djelovanja na nervne stanice koje su znanstvenici uzgojili u laboratoriju. piše