Izgladnjivali bolesnike

676

ludarU sobi golih zidova smjestili čak 30 pacijenata.

Milanka Opačić zatvorila je Dom za psihički bolesne u Breznici Đakovačkoj. U sobama Doma bivalo je natrpano i po 30 ljudi, higijenski uvjeti ispod standarda, a novcem koji dobiju kao džeparac manipuliralo se mimo njihova znanja.

Pacijentima u Domu za psihički bolesne u Breznici Đakovačkoj servirani obroci ispod normativa pa ih se zapravo izgladnjivalo, a pritom su bili obučeni u pretijesnu, pretoplu ili na drugi način neprimjerenu odjeću i obuću. U sobama golih zidova Doma za psihički bolesne odrasle osobe Breznica Đakovačka bivalo je natrpano i po 30 ljudi, higijenski uvjeti ispod standarda, a novcem koji dobiju kao džeparac za osobne potrebe manipuliralo se mimo njihova znanja. Zbog neljudskih uvjeta u kojima je 126 psihički bolesnih osoba živjelo, što je utvrdila inspekcija u svibnju, Ministarstvo socijalne politike i mladih zabranilo je rad domu i u nedjelju ga zatvorilo.

Postoji i sumnja u moguće izrabljivanje korisnika i zaposlenika Doma za rad na poljoprivrednom dobru Doma. Domu je ovo već sedmi inspekcijski nadzor od 2003. godine otkad je otvoren, a svaki je utvrđivao nepravilnosti. Neizvršavanje mjera naređenih rješenjem iz 2011. godine također je jedan od razloga zatvaranja.

”Uvjeti u kojima su zatečeni korisnici Doma za inspekcijskog nadzora potpuno su neprihvatljivi, kako sa stajališta stručnog standarda zbrinjavanja korisnika, tako i sa stajališta ostvarivanja osnovnih životnih preduvjeta za boravak osoba. Ova situacija nije od jučer i ilustracija je nereda koji smo zatekli u sustavu socijalne skrbi. Obećali smo da ćemo u sustav uvesti red, sada to i činimo”, rekla je ministrica socijalne skrbi i mladih Milanka Opačić, dodavši da će korisnici biti razmješteni tako da će dobiti adekvatnu skrb, piše Večernji list.

Nadzor je utvrdio i veliku fluktuaciju stručnog osoblja zbog neprimjerenih uvjeta rada, a ispostavilo se i da novac dobiven nakon požara prije dvije godine nije utrošen za obnovu. S kćeri ubijene vlasnice Doma Ministarstvo još nije stupilo u kontakt, ali će se nastojati naći odgovorne osobe koje bi mogle voditi Dom. piše