Čudotvorno djelovanje

687

saltlimOvo su najzdravije kombinacije hrane.Neke su namirnice same po sebi vrlo zdrave i korisne za naš organizam, no iskombiniraju li se s nekim drugim namirnicama – koristi se umnogostručuju. Saznajte koje su to kombinacije koje će vam činiti dobro.

 

Epidemiolog David R. Jacobs sa Sveučilišta Minnesota to zove ‘sinergijom hrane’, te kao i brojni drugi nutricionisti vjeruje da bi to moglo objasniti zašto su se neke kombinacije poput, ribe s češnjakom, zadržale u tradicionalnim kuhinjama. Nutricionisti su radili na tome da otkriju korisne kombinacije hrane koju jedemo, a neke od najmoćnijih kombinacija koje poznaje suvremena znanost donosi menshealth.com.

Rajčice i avokado

Rajčice su pune antioksidansa koji smanjuju rizik od raka i kardiovaskularnih bolesti. A tijelo će te hranjive tvari bolje upiti uz pomoć zdravih masti, kojih ima u avokadu. Ako vam ta kombinacija baš nije draga, dobra zamjena za avokado je maslinovo ulje, dobro poznato u mediteranskoj prehrani.

Zobene pahuljice i sok od naranče

Istraživanje je pokazalo da pijenje soka od naranče, bogatog vitaminom C, u kombinaciji sa zobenim pahuljicama čisti arterije i sprečava srčani udar dvostruko učinkovitije nego kad te dvije namirnice konzumirate odvojeno. Razlog? Organski spojevi u obje namirnice, fenoli, stabiliziraju tzv. loš kolesterol kada se konzumiraju zajedno.

Brokula i rajčice

Ova kombinacija sprečava rak prostate, iako nitko još sa sigurnošću ne može reći zašto. Nedavnim istraživanjem o raku Sveučilišta Illinois dokazano je da ta kombinacija smanjuje tumor prostate kod štakora.

Borovnice i grožđe

Jesti različito voće zajedno donosi više zdravstvene koristi nego jesti samo jednu vrstu voća. Studije su pokazale da je u tom slučaju antioksidacijski efekt puno veći.

Čokolada i jabuke

Poznato je da su jabuke (osobito crveni delišes) pune protuupalnog flavonoida kvercetina, kojeg posebno ima u kori. Kvercetin se pokazao odličnim za smanjenje alergija na koži, kod srčanih udara, Alzheimerove bolesti, Parkinsonove, za prostatu i rak pluća. 

Čokolada, grožđe, crno vino i čaj, s druge strane, sadrže flavonoid katehin, antioksidans koji smanjuje rizik od ateroskleroze i raka. Zajedno, katehin i kvercetin poboljšavaju kardiovaskularnu sliku i osiguravaju antikoagulantnu (protuzgrušavajuću) aktivnost.

Limun i kelj

Vitamin C pospješuje apsorpciju željeza biljnog porijekla, zapravo pretvara željezo iz biljaka u oblik sličan onome koji možemo pronaći u ribi i crvenom mesu.  Zato nutricionisti savjetuju uzimanje vitamina C iz agruma, lisnatog zelenog povrća, jagoda, rajčice, paprike i brokule, a željezo iz poriluka, kupusa, špinata, kelja, blitve i obogaćenih žitarica. 
Kada radite varivo od kelja ili salatu, nemojte zaboraviti dodati i iscijeđeni limun. Osnažit ćete imunitet i snagu mišića puno više nego da jedete ove namirnice posebno. 

Meso s roštilja i ružmarin
Roštiljanje mesa na direktnoj vatri stvara kancerogene spojeve, no oni se mogu ublažiti pravim začinom. Ružmarin sadrži antioksidanse koji sprečavaju utjecaj štetnih tvari koje se stvaraju uslijed pečenja mesa na vrlo visokim temperaturama. Smatra se da ružmarin doslovno upija opasne slobodne radikale iz mesa.

Češnjak i riba

Riba bi se zbog svojih hranjivih tvari na jelovniku trebala naći barem tri puta tjedno, kažu stručnjaci. A kada se kombinira sa češnjakom, još će vam bolje čuvati srce. 

Jaja i voće

Osnovna sinergija hrane je koncept miješanja proteina s hranom koja sadrži korisne ugljikohidrate, koji su nam potrebni za energiju. 
Taj spoj pomaže minimaliziranju inzulina i šećera u krvi i daje nam energiju. Visoke razine inzulina povezane su s infekcijama, dijabetesom, rakom i drugim bolestima. Usporavajući apsorpciju glukoze, tijelo će duže imati osjećaj sitosti. 

Zato loše ugljikohidrate (bijelo brašno, preslatka hrana) zamijenite zdravim ugljikohidratima (cjelovite žitarice, voće, povrće), ali ih ne jedite same, nego u kombinaciji s proteinima. piše