Zakon kaže…

1093

ruke3Ako umirovljenik sebe postavi za direktora – izgubit će mirovinu! Portal MojBiz.com nedavno je primio upit iz Italije. Naime, radi se o Hrvatu koji živi u Italiji pa su ga zanimala određena pitanja o osnivanju poduzeća u Hrvatskoj i određivanju osobe koja će voditi taj posao. Jedno od pitanja bilo je: ukoliko se za direktora firme postavi osobu u mirovini, da li ga to oslobađa plaćanja njegovih doprinosa i postoje li određeni limiti kod plaćanja te osobe jer već prima mirovinu?

 

Stručno mišljenje o pitanjima dao je Gordan Horbec, direktor knjigovodstvenog servisa Opulento i osnivač portala www.imamnovac.com. Ovo su konkretna pitanja čitatelja:

– Ukoliko se za direktora firme postavi osobu u mirovini, da li ga to oslobađa plaćanja njegovih doprinosa i postoje li određeni limiti kod plaćanja te osobe jer već prima mirovinu?

– Ako može osnovati d.o.o. kojem će on biti vlasnik i “prokurista” s nezaposlenim direktorom, ili zaposlenim koji se odrekao primanja naknade za svoj posao, da li u tom slučaju mogu vlasnik i direktor potpisivati fakture, radne naloge, putne naloge, zapošljavati i otpuštati radnike…? Koji su onda fiksni troškovi firme?

Zakonski ako umirovljenik sebe postavi za direktora – gubi mirovinu

Zakonski ako umirovljenik sebe postavi za direktora – gubi mirovinu, i više nije umirovljenik. Što se ne preporuča. Osoba može sebe postaviti za prokuristu, a nekog drugog za direktora. Taj direktor ne plaća nikakve doprinose pod uvjetom da je zaposlen negdje drugdje, ali ako nije nigdje zaposlen (ne plaća doprinose) a ovdje je direktor (ali ne i zaposlenik) onda bi on kao direktor trebao plaćati doprinose (mirovinsko i zdravstveno) bez obzira što ne prima nikakvu naknadu za svoj rad.

Ne možete nekoga zaposliti, a da se on odrekne plaće

Ne možete nekoga zaposliti (sklopiti ugovor o radu), a da se on odrekne plaće jer država se ne odriče svojih poreza i doprinosa znači to i dalje treba plaćati. Kao prokurist i direktor možete voditi tvrtku i zapošljavati ljude, potpisivati račune i putne naloge samo ne možete sebi pisati putne naloge, dnevnice i loko važnju ako niste i zaposleni u toj tvrtki.

iksni troškovi u tom slučaju su:

1. vođenje računa u banci,

2. porez na tvrtku (cca 400,00 kn godišnje),

3. doprinosi HGK-u (660,00 kn godišnje)

4. te najveći trošak – računovodstvo (ovisi koliko se uspijete dogovoriti). piše