Od meda do poriluka

666

crivHrana koja smiruje crijeva. Ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva mogli bi imati koristi od nove australske dijete koja je postala popularna u cijelom svijetu. Stručnjaci vjeruju da bi nova dijeta poznata pod akronimom FODMAP mogla pomoći ljudima koji boluju od sindroma iritabilnog crijeva kojeg karakteriziraju problemi sa crijevima, poput boli, nadimanja, konstipacije i proljeva.

U spomenutoj dijeti temelj prehrane su slabo apsorbirajući šećeri te se stoga preporuča konzumirati namjernice poput meda, jabuka, krušaka, šljiva, luka, poriluka i češnjaka. Osim toga, tvrde znanstvenici, dobro je jesti zelje, cvjetaču i grah, ali i poliolske zaslađivače koji se često nalaze u slatkišima bez šećera. Stručnjaci tvrde da ovakva prehrana sadržava šećere koji se lako razlome i koji se apsorbiraju u tankom crijevu te stoga ne dolazi do simptoma iritabilne bolesti crijeva.

Sindrom iritabilnog crijeva kronični je ponavljajući poremećaj od kojeg boluje čak 20% populacije, a od toga 75% žena. piše