Počnite već danas

906

zobeŠest namirnica koje će smanjiti razinu kolesterola u tri mjeseca

“Pametne” namirnice, vlakna, orašasti plodovi, soja i zob u prehrani mogu biti tek početak zdravog života… Krenite od toga…

Visoki kolesterol ključni je čimbenik u razvoju bolesti srca, čak tri puta veći nego kod razvoja raka dojke i dva puta veći kod raka pluća.

No svatko se može zaštiti s jednostavnim promjenama načina života i prehrane… No što je to što bismo prvo trebali promijeniti u prehrani? Trebamo li prestati jesti jaja jer imaju visok kolesterol? Ne. Nema hrane koja je zabranjena, tako da i dalje možete jesti sir, crveno meso i čokoladu, ali naravno, u granicama koje propisuje malomasna dijeta. Ono što biste trebali promijeniti je unos zasićenih masti koje dižu razinu ukupnog kolesterola, poglavito LDL kolesterola koji se taloži na stjenkama arterija i uzrokuje srčane smetnje.

Ne nasjedajte na natpise na proizvodima u trgovinama koji vam obećavaju da će vam sniziti kolesterol i zaštititi srce jer je to obična laž. Ovo je popis namirnica koje obavezno morate konzumirati želite li smanjiti visok kolesterol, kažu stručnjaci. Slijedite li smjernice, za nekoliko mjeseci možete očekivati smanjenje kolesterola za 20 posto te ga zadržati na optimalnoj razini.

1. “Pametna” hrana. To su jogurt i drugi proizvodi koji sadrže sterole. Ove molekule ometaju i blokiraju apsorpciju kolesterola koji se zatim izlučuje s ostalim otpadom iz tijela. Biljni steroli su komponente koje imaju sličnu kemijsku strukturu i biološku funkciju kao kolesterol. Dobri prehrambeni izvori biljnih sterola uključuju biljna ulja (posebice nerafinirana), orašaste plodove, sjemenke i žitarice.

2. Vlakna. Vezivanjem topljivih vlakana na žučne kiseline potiče njihovo izlučivanje što znači manje žučnih kiselina u probavnom sustavu i manju apsorpciju masti. Topiva vlakna kakva sadrži, primjerice grah, lako se probavljaju. Nalaze se u zobi, grahu, ječmu i nekim voćkama.

3. Orašasti plodovi. Većina njih, orasi, bademi, kikirikiji i pistacije dobri su za snižavanje holesterola. Svakako izbjegavajte usoljene varijante pogotovo ako imate povišen krvni tlak. Oni su takođe bogati vlaknima i vitaminom E. Mana im je jedino što su kalorične pa ih treba konzumirati s mjerom.

4. Soja. Sojino mlijeko ili jogurt mogu pomoći da se loš kolesterol “otjera” iz krvotoka. Sama zamjena mlijeka i mesa rasteretit će organizam od zasićenih masnoća.

5. Zdrava ulja. Nezasićene masnoće poput onih iz maslinovog ulja, snižavaju loš, a povisuju dobar HDL kolesterol. Zasićene masnoće poput onih iz maslaca i palminog ulja i transmasnih kiselina povisuju loš LDL kolesterol. No zapamtite da čak i dobre masnoće sadrže kalorije, stoga ih upotrebljavajte umjereno.

6. Zob. Ova žitarica sadrži beta glukan koji u probavnom traktu veže za sebe kolesterol i sprečava apsorpciju, te pomažu u snižavanju lošeg kolesterola, piše Daily Mail. piše