Seniorski turizam

993

turizamSlovenski poduzetnici razvili aplikaciju za “seniorski turizam” Dva mlada slovenska poduzetnika autori su aplikacije za tzv. “seniorski turizam” koji će omogućiti vitalnim umirovljenicima da svoj čuvani stan u naselju za umirovljenike ili mjesto u staračkom domu privremeno zamijene za smještaj istoga tipa i kvalitete u nekoj drugoj državi. Aplikacija je aktivirana početkom ovog mjeseca, a mogla bi povezati ponudu domova umirovljenika iz 23 zemlje u Europskoj uniji, objavili su slovenski mediji. Platformu LinkedAge razvili su Tomaž Lorenzetti i Marko Guček.

Petinu dionica njihove tvrtke Socinet otkupila je udruga upravitelja europskih domova umirovljenika EDE, koja okuplja 32.000 takvih ustanova u 23 europske zemlje, te tako postala partner u projektu.
“Zamisao je da osobe u trećoj životnoj dobi ne moraju uvijek boraviti u jednom domu nego mogu putovati po svijetu, plaćajući istu cijenu smještaja. Za uključivanje u mrežu domovi plaćaju godišnji paušal, a njihovi štićenici koji žele putovati naknadu za održavanje profila”, rekao je za portal Telekoma Slovenije Tomaž Lorenzetti, jedan od autora i suvlasnika aplikacije.
Ideja o razmjeni smještajnih kapaciteta za starije nastala je na osnovi sličnih mreža za studente koji borave u drugim zemljama u okviru programa razmjene poput Erasmusa. Njeni autori u seniorskom turizmu vide velik potencijal unatoč skeptičnim razmišljanjima kako starije osobe nisu sklone promjeni boravišta. Lorenzetti kaže će se postotak starijih od 65 godina u ukupnoj populaciji sa sadašnjih 17 posto u idućih 50 godina udvostručiti, te da je među starijim dosta aktivnih koji stare dane ne žele provoditi na istom mjestu.
Osim toga, u stariju životnu dob dolaze generacije navikle na mobilnost i internet, s dobrim znanjem stranih jezika. Osim toga, od seniorskog turizma mogli bi profitirati i upravitelji europskih domova za umirovljenike jer su takve ustanove u nekim zemljama pune, dok u drugim ima dosta slobodnih kapaciteta. Mreža za seniorski turizam LinkedAge nakon duže pripreme postala je aktivna s početkom ožujka. Domovi za umirovljenike u nju se mogu uključiti uz godišnju članarinu od 390 eura, a za održavanje profila korisnici će administratoru plaćati 20 eura mjesečno, rekao je Lorenzetti za portal slovenskog Telekoma. piše