SSSH protiv podizanja dobi za umirovljenje

745

setadvojSavez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) protivi se MMF-ovom savjetu Vladi da dob za umirovljenje podigne sa 65 na 67 godina, te upozorava da je prosječni životni vijek u Hrvatskoj četiri do pet godina kraći nego u državama koje podižu dob za umirovljenje.

Među hrvatskim umirovljenicima samo je oko 15 posto starijih od 80 godina, dok je prosječna dob onih koji zbog smrti prestaju “uživati blagodati hrvatskih mirovina” između 76 i 77 godina, kaže se u priopćenju SSSH-a. Očekivano trajanje zdravog života nakon 65. godine u Hrvatskoj je samo 6,4 godine, a u zemljama EU-a 8,7 godina, dok je kod nas udio osoba s kroničnim bolestima i dugotrajnim zdravstvenim problemima u općoj populaciji 38 posto, po čemu smo treći u odnosu na zemlje EU-a.

Najveće odstupanje zdravstvenog stanja nacije od prosjeka EU-a upravo je u dobnoj grupi od 65 do 74 godine (iznad prosjeka EU za više od 8 postotnih poena). Međunarodne financijske i druge organizacije uporno ponavljaju mantru kako starenje stanovništva ugrožava održivost mirovinskih sustava, što nije točno jer mirovinski i druge sustave socijalne sigurnosti, kao i sam ljudski život, ugrožava ekonomska doktrina koja masovnu nezaposlenost, siromaštvo i ljudsku patnju propisuje kao nužni preduvjet gospodarskog rasta, stoji u priopćenju SSSH-a. piše