Ovako se čisti jetra

1273

jetricI kad se čini da je prekasno. Jedete li orašaste plodove i špinat, smanjit ćete simptome masne jetre koji su posljedica pretjeranog debljanja. Jedete li zeleno lisnato povrće, suncokretovo ulje, orašaste plodove i špinat, možete ublažiti simptome bolesne jetre, pokazuje novo istraživanje.

Sve nabrojene namirnice bogate su vitaminom E, a znanstvenici vjeruju da prehrana bogata ovim vitaminom zaista može smanjiti simptome jetrene bolesti koje uzrokuje debljina. Dr. Danny Manor, profesor na Case Western Reserve University School of Medicine u Ohiju, kaže: ‘Implikacije naših rezultata mogu imati direktan utjecaj na živote milijuna ljudi koji imaju potencijalni rizik od razvoja s pretilošću povezanim bolestima jetre.’

Zeleno lisnato povrće, ulje suncokreta, orašasti plodovi i špinat mogu umanjiti simptome.

 

Ispitali hipotezu o vitaminu E

Dr. Manor i njegov tim proučavali su grupu miševa koji su imali uznapredovali stadiji hepatitisa koji nije uzrokovan alkoholom, nego je uobičajena komplikacija zbog nagomilavanja masti i upale jetre. Ova bolest je najuobičajenija kod osoba koje su pretile, imaju dijabetes tipa 2, visok krvni tlak ili visok kolesterol. Tako dolazi i do ciroze, koja opet može dovesti do otkazivanja jetre ili se čak razviti u rak jetre.

Vitamin E se u nekim novim studijama pokazao kao faktor koji umanjuje simptome kod oboljelih ljudi. Da bi ispitao ovu vezu, tim je proučavao miševe koji su imali manjak vitamina E. Kao što se i očekivalo, kod miševa su uočili povećano nakupljanje masti i druge znakove oštećenja jetre. No, kad su istim miševima dali dodatke vitamina E, simptomi bolesne jetre su se povukli.

Po njihovom mišljenju, to potvrđuje odnos između nedostatka vitamina E i bolesti jetre.

Točno djelovanje vitamina E na zdravlje znanstvenicima nije u potpunosti poznato. No, zbog njegovih antioksidativnih svojstva, smatra se da štiti od bolesti srca, raka i Alzheimerove bolesti.

Dr. Manor je dodao: ‘Ovo otkriće može imati značajan utjecaj na zdravlje.’

Koje namirnice su bogate vitaminom E?

Najbolji izvori vitamina E su soja, kukuruz i maslinovo ulje. Orašasti plodovi i sjemenke također su bogati izvori ovog vitamina. A nalazi se i u klicama žitarica. Biljna ulja, orašasti plodovi i sjemenke, lisnato povrće i neobrađene žitarice obično sadrže vitamin E.

Za odrasle, preporučeni dijetetski dodatak vitamina E iznosi četiri miligrama dnevno.

Dr. Manor je objasnio: ‘Jednostavne prehrambene intervencije mogu donijete velike koristi.’ Osim toga, smatra da ova prehrana neće samo pomoći onima koji su trenutno bolesni, nego da može utjecati preventivno na mnoge koji su trenutno zdravi, ali su u opasnosti da postanu pretili ili dobiju dijabetes. piše