Duhovni aspekti hranjenja

706

ljubisvjetloU usporedbi sa ostalim aspektima hranjenja ovaj je aspekt bezrazložno zanemarivan i nedovoljno shvaćan. Zar naš osnovni zadatak na ovom svijetu nije naš duhovni rast i širenje naše svijesti do te mjere, kako bi se otvorili što više prema osnovnim kozmičkim principima – Ljubavi i Svijetlosti.

Sa duhovne točke gledišta najvažniji pokazatelji u ocijeni hrane su njena čistoća kao i energija koju ona daje. Od velikog je značaja odakle ona potječe, donosi li njena uporaba neku štetu ili uzrokuje bol nekome, koliko je svježa i najbliža svom prirodnom obliku, tko je priprema, u kakvom se stanju duha nalazimo dok jedemo, ukoliko je u skladu sa potrebama sadašnje etape našeg razvoja itd. U tom pitanju postoji i nešto tajanstveno i neuhvatljivo, skriveno za ne prosvijećene.

Svako može sam procijeniti koliko je njegova svakodnevna prehrana čista, svježa i kakve je energetske vrijednosti. Imajući u vidu ulogu Sunca, logično je prihvatiti da su najkorisnije u duhovnom aspektu one hrane, one namirnice koje su najjače povezane s njim – dakle, ponovo mikroalge i neke biljke. Razlika je u tome da alga ima univerzalno usklađujuće djelovanje, dok su biljke više specijalizirane.