Čudesni biljni čajevi

758

cajLjekovita moć biljnih čajeva.

Biljne čajeve često koristimo kao pomoć kod gripe i prehlade, no oni su puno više od toga. Britanci su im, primjerice, vjerni već stotinama godina, a ljudi na Dalekom istoku i duže. Čaj nije samo piće koje, kao i kavu, povezujemo s okupljanjima i druženjima.

Mnogi biljni čajevi poznati su po svojim dalekosežnim ljekovitim svojstvima. Zdravstvene dobrobiti prirodnih čajeva širokog su raspona. Variraju od uklanjanja lakših tegoba poput žgaravice i nesanice do pomoći kod težih oboljenja poput dijabetesa, artritisa i depresije.

Čaj od čička

Korijen čička sadrži prirodne tvari koje pomažu regulirati razinu šećera u krvi i potiču stvaranje inzulina. Zbog toga korijen čička je popularno narodno sredstvo za liječenje dijabetesa. Čaj od čička normalizira rad jetre i čisti organizam od toksina. Čičak poboljšava rad mjehura i bubrega te djeluje protiv kožnih bolesti.

Čaj od damiane

Damiana djeluje protiv depresije i stimulira organizam u stanjima iscrpljenosti. Pomaže kod želučanih bolova koji su uzrokovani nervozom, kod zatvora, pri iskašljavanju, pospješuje izlučivanje mokraće i poboljšava funkcioniranje jetre. Damiana je moćan afrodizijak. Poboljšava zdravlje muških reproduktivnih organa i koristi se za liječenje impotencije.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je od velike koristi kod prehlade, gripe i drugih infekcija dišnog sustava. Poboljšava protok krvi i probavu te štiti od mučnine tijekom putovanja. Pomaže osobama koje pate od alergija kojima preporučujemo svakodnevno ispijanje ovog čaja. Djeluje i kod jačih glavobolja, protiv menstrualnih grčeva te regulira mjesečnice u žena.

Čaj od gloga

Čaj od gloga ima brzo i pozitivno djelovanje na organizam. Bobice gloga čiste krv i smanjuju ukupnu razinu šećera. Glogov čaj umiruje i opušta, a učinkovit je i kod jetrenih tegoba. Ipak, najjača svojstva pokazuje u regulaciji rada srca – uravnotežuje krvni tlak i pomaže u liječenju oštećenja srčanog mišića i krvnih žila.

Čaj od kamilice

Svakako je među najpopularnijim čajevima, mnogi ju smatraju lijekom za sve tegobe. Kamilica se često koristi kod želučanih oboljenja, na primjer kod povratka želučane kiseline iz želuca u jednjak. Djelotvorna je u liječenju prehlade i za snižavanje povišene tjelesne temperature. Isto tako, poznato je da ova biljka pomaže u rješavanju anksioznih stanja i nervoze. Ljubitelji čaja preferiraju upravo kamilicu neposredno prije spavanja zbog njezinih opuštajućih svojstava. Nedavno su američki znanstvenici ustanovili da jedna šalica čaja od kamilice dnevno može smanjiti rizik od raka dojke.
Čaj od komorača

Tradicionalno se koristi za ublažavanje grčeva u želucu. No, manje je poznato da komorač regulira i apetit pa se preporučuje osobama koje imaju problema s težinom. Idealan je za djecu zbog blagotvornog učinka na probavni sustav, majke koje doje jer pospješuje lučenje mlijeka i žene koje pate od slabokrvnosti.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak uspješno liječi mnoge vrste želučanih i žučnih problema. Ima antimikrobno i protuvirusno djelovanje, potiče znojenje pa se koristi u stanjima groznice. Olakšava psihičke smetnje pa će, ako se redovito pije, popraviti raspoloženje svima koji se bore s depresijom. Čaj od matičnjaka uklanja napetost i nervozu, suzbija stres te poboljšava pamćenje.

Čaj od ružmarina

Aromatičan ružmarin poboljšava cirkulaciju, ublažava vrtoglavicu, olakšava glavobolju i bolove u zglobovima.

Osnažuje i oporavlja organizam nakon teških fizičkih napora. Ima i antiseptička svojstva pa ga možete koristiti umjesto tekućine za ispiranje usta. Čaj od ružmarina olakšat će simptome upalnih procesa u ustima, a grgljanje ublažit će upalu grla.

Zeleni čaj

Ovo je vjerojatno najpoznatiji čaj. Posljednjih godina stekao je veliku popularnost, tako da ga možemo pronaći u svakoj trgovini i u svim oblicima. Zaista ima brojna ljekovita svojstva pa ga je preporučljivo redovito konzumirati. Ovaj dragocjeni čaj pospješuje krvnu cirkulaciju, snizuje šećer i kolesterol, štiti kosti i zube, učinkovit je u borbi protiv gripe i niza bakterijskih infekcija te spada u najsnažnije antioksidanse. Dokazano smanjuje mogućnost pojave kancerogenih oboljenja, sprečava starenje i osnažuje srce. Djelovanje biljnih čajeva je zaista čudesno. Upoznajte se s njima, jer oni su učinkovit i dostupan način očuvanja vašeg zdravlja. Više o različitim vrstama biljaka možete saznati iz našeg vodiča o ljekovitom bilju. piše