Dadiljanje djedova i baka novi biznis u Kini

618

crvenikinezMnogi mladi u Kini odlaze iz manjih mjesta u velike gradove i nemaju vremena posjećivati ostarjela roditelje, no tržište je reagiralo te je na popularnom internetskom sajtu “Taobao”, moguće unajmiti ljude koji će posjetiti roditelje umjesto djece.

Kako piše novina “Shangai Daily”, usluga nije jeftina – stoji 100 juana po satu (16,3 dolara) čemu treba dodati troškove prijevoza, a ako treba i darova. U program posjeta roditeljima može se uključiti proslava rođendana i organizaciju drugih svečanosti. U planu je i ponuda organizacije susreta starijih osoba s poznanicima i rođacima koji žive u drugim krajevima zemlje te pomoć u kući i briga o kućnim ljubimcima.
U Kini su početkom srpnja na snagu stupile izmjene i dopune zakona iz 1996. godine, o zaštiti prava i interesa starijih osoba koje pripisuju djeci obvezu brige o emocionalnom stanju roditelja.
Zakon ne propisuje kazne ali daje preporuke, a prakticira se ovisno o regiji i mjestu. Tako je tijekom prvih dana primjene, sud u gradu Wuxi Jiangsu presudio da jedan mladi par mora jednom u dva mjeseca posjetiti ostarjelu majku odnosno punicu, koja je kćer i zeta tužila za zanemarivanje. piše