Žene dulje žive

671

zeneziveStogodišnjakinje uvjerljivo ispred stogodišnjaka. Prema Guinessovom svjetskom rekordu danas je najstarija stanovnica svijeta 115-godišnja Dina Manfredini iz talijanskog Pievepelaga koja od 1920. godine živi u Des Moinesu, u Iowi.

Iako je već dugo poznato da žene žive dulje od muškaraca, američko istraživanje pokazuje da je u kategoriji iznad sto godina prednost uvjerljivo na strani žena – na svakog američkog stogodišnjaka dolazi pet stogodišnjakinja.

Prema podacima američkog zavoda za statistiku, temeljenima na popisu stanovništva provedenog 2010. godine, od 53.364 Amerikanca starija od sto godina preko 80 posto su žene.

Najzastupljenije u kategoriji starijih od sto godina su gradske bjelkinje uglavnom iz američkog sjeverozapada i srednjeg zapada zemlje. “Na svakih 100 stogodišnjakinja bilo je svega 20.7 stogodišnjaka”, objavio je zavod za statistiku.

Prema Guinessovom svjetskom rekordu danas je najstarija stanovnica svijeta 115-godišnja Dina Manfredini iz talijanskog Pievepelaga koja od 1920. godine živi u Des Moinesu u Iowi.

U SAD-u je 1.73 stogodišnjaka na deset tisuća osoba, u Švedskoj 1.92, u Francuskoj 2.70 a u Japanu 3.43 stogodišnjaka na deset tisuća stanovnika. piše