Nevjerojatno

843

sjedistarNevjerojatno, šokirao cijeli svijet : Iz udaljenih planina se pojavio živ čovjek rođen 1892.? Feroz-ud-Din Mir živi u udaljenim planinama Sjevernog Kašmira i svoj dom u distriktu Uri napušta jako rijetko.

Mnogo godina on je živio i radio kao trgovac lješnjacima u Pakistanu gdje je u ranim 1890-im oženio svoju prvu suprugu, lokalnu djevojku iz Punjaba.

Nadživio je četiri žene, a ako je vjerovati podacima koji su nedavno predočeni, njegova sadašnja supruga Misra je od njega mlađa više od 60 godina!? I upravo je taj podatak šokirao cijeli svijet. Naime, Feroz ima rodni list izdan od vlade, po kojem je on rođen 10. marta 1872. godine. Dakle, sada ima 141 godinu i četiri mjeseca. Drugim riječima, on je 27 godina stariji od Japanke Misao Okawa, koja ima 115 godina i prema Guinnessovoj knjizi svjetskih rekorda, najstarija je osoba na zemaljskoj kugli. Predstavnici Guinnessove knjige rekorda trenutno provjeravaju ove navode. Inače, muškarac koji je donedavno smatran najstarijom osobom na svijetu, 116-godišnji Jiroemon Kimura, preminuo je prošlog mjeseca.

Usprkos tome što je već zakoračio u 142. godinu života, ovaj Indijac još može hodati. Glas mu je slab, ali prepoznaje članove svoje familije. Ima i dobru memoriju, a po nekim mišljenjima svoju vitalnost duguje šetnjama po predjelima ispunjenim čistim zrakom. U razgovoru za lokalne novine, prisjetio se vremena kada nije bilo granice između Indije i Pakistana. Tvrdnje o njegovoj starosti potvrđuje i sadašnja, peta žena, Misra. “On je imao težak život. Pričao mi je o zemljotresu koji je krajem 19. stoljeća pogodio zemlju, kada je bio na putu do Karachija. Spasio je mnogo života i svjedočio je nekim od najznačajnijih događaja u prošlom stoljeću.” Sam Feroz kaže da je nekad život bio mnogo mirniji i jednostavniji, bez električne energije i raznih modernih izuma. “Nakon što su nam ti izumi olakšali život, ljudi su počeli živjeti mnogo teže jedni pored drugih.” Feroz ima desetoro djece i još mnogo – mnogo (pra)unučadi. piše