Bilje i minerali

843

pijePreparati za ublažavanje tegoba u menopauzi. Tegobe u menopauzi se mogu ublažiti i manje agresivnim biljem i mineralnim pripravcima. Ipak ne uzimajte ih na vlastitu ruku, već se prethodno savjetujte s liječnikom.

Dr. Vjekoslav Aljinović predlaže dvanaest dobrih pripravaka za ublažavanje simptoma klimakterija, pogledajte:

Cimicifuga racimosa: Pomoć kod navala vrućina?
Cimicifuga ili Black cohosh je biljka porijeklom iz Sjeverne Amerike, a u Europu je prenesena u 18.stoljeću. Njezin ekstrakt je najprodavaniji preparat za ublažavanje simptoma menopauze u SAD-u. Određene studije su dokazale da u usporedbi sa placebom, cimicifuga pomaže u ublažavanju tegoba menopauze, pogotovo kod navala vrućine (valunga). Ipak djelovanje nije nepobitno dokazano. Ne smije se koristiti ako imate problema sa jetrom.

Lan: Umanjuje noćno znojenje
Lan i laneno ulje može pomoći ženama sa blagim simptomima menopauze. Postoji studija koja je otkrila da u usporedbi s placebom, lan smanjuje navale vrućine za 35% i noćno znojenje za 44% u žena s blagim simptomima. I u ovom slučaju sve studije nisu dokazale blagotvornost lana.

Kalcij: Sprječava slabljenje koštanog sustava
Slabljenje kostiju doista može postati ozbiljan problem kod pada razine hormona nakon menopauze. Vrlo je bitno uzimati dovoljno kalcija. Ženama ispod 50 godina je potrebno 1.000 miligrama kalcija dnevno. Nakon pedesete godine žene imaju potrebu za 1.200 miligrama. Savjet: umjesto uzimanja jedne velike doze nadopune kalcija dnevno, za bolju apsorpciju radije uzmite dvije do tri manje doze dnevno.

Crvena djetelina: Popularna, ali nedokazane učinkovitosti
Mnoge žene koriste crvenu djetelinu u nadi da će njeni prirodni biljni estrogeni olakšati simptome menopauze. Do sada pet različitih istraživanja nije dokazalo da je djelotvorna. Oprez: Žene koje imaju estrogenski-pozitivan karcinom dojke ili maternice ne bi smjele koristiti crvenu djeteline bez prethodnih konzultacija sa liječnikom.

Vitamin D: Sunčajte se
Vitamin D je jednako važan za zdravlje kostiju kao i kalcij. Bez vitamina D, tijelo ne može apsorbirati kalcij. Vitamin D se može pronaći u raznim namirnicama i dodacima prehrani, ali još jedan bitan izvor je sunce.
Savjet: Samo 10 do 15 minuta sunca dnevno i vaše tijelo će imati dovoljno vitamina D.

Divlji jam-kineski krumpir: Alternativa hormonima
Pilule i kreme proizvedene od određenih vrsta divljeg jama su popularna zamjena za hormonsku terapiju kod menopauze. Neki od prirodnih sastojaka u tom kineskom krumpiru su slični estrogenima i progesteronima. Klinička istraživanja nisu zasad dokazala osnovanu primjenu kod tegoba menopauze.

Ginseng: Za bolje raspoloženje
Nekoliko studija je dokazalo da ginseng (čovječji korijen) može pomoći poboljšati kvalitetu života tijekom menopauze. Ginseng poboljšava raspoloženje i podiže kvalitetu sna.Ali istraživanja nisu otkrila da bilo američki ili korejski ginseng pomaže ublažiti fizičke simptome menopauze kao što su navale vrućine.

Hypericum Perforatum-Gospina trava: Kontrolira promjene raspoloženja
Gospina trava je poznata u liječenju blage depresije, te također može biti pogodna za žene tijekom menopauze. Postoje neki dokazi – osobito kada se gospina trava kombinira sa cimicifugom – da može poboljšati raspoloženje i ublažiti promjene raspoloženja povezane s menopauzom DHEA: Hormon mladosti
Prirodne razine hormona DHEA opadaju u našim tijelima nakon dobi od 30 godina. Neke studije su otkrile da DHEA preparati pomažu pri ublažavanju simptoma menopauze kao što su niski libido i navale vrućine, dok druge studije to nisu uspjele dokazati.
Upitno je da li dugoročno korištenje ili uporaba visokih doza hormona DHEA može povećati rizik od raka dojke.

Kadulja
Za biljka kadulju se nekoć smatralo da daje besmrtnost, dok danas kadulja ima značenje kuhinjskog sastojka. Ali možda postoji nešto u legendi. Spojevi u kadulji imaju djelovanje slično estrogenu tako da kadulja može pomoći u olakšanju tegoba menopause. Iako su početni rezultati istraživanja o primjeni kadulje u menopauzi obećavajući, potrebno je provesti dodatne studije. Dong Quai-Angelica sinensis: Carica bilja
Dong quai se koristi u kineskoj medicini u tretmanima za žensko zdravlje tisućama godina. Istraživanja o dong-quai još nisu pronašla dokaze o ublažavanju tegoba menopauze. Kako korištenje ove biljke može imati nuspojave, potrebno je konzultirati se sa liječnikom prije upotrebe. Razumno koristite sve preparate
Konzultirajte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom o svakom dodatku. Ne zaboravite:
Svi dodaci mogu imati nuspojave. Dodaci i biljke mogu biti u interakciji sa lijekovima koje uzimate što može pojačati ili oslabiti učinak određenog lijeka ili dovesti do drugih problema.
Neke biljke mogu izazvati alergijske reakcije. piše