Rođen slijep

816

kanadjaRođen slijep: Kanađanin (70) pao niz stepenice i progledao. Thomas je zapravo imao mrenu. Nakon pada završio je na operaciji. Ostao je u šoku kada ga je kirurg upitao: ‘Kad vas već operiramo, hoćete da obavimo i oči?’

(Thomas nije vjerovao da će ikada vidjeti)

Kanađanin Pierre-Paul Thomas (70) rođen je slijep, no da prije dvije godine nije pao niz stepenice nastavio bi živjeti u mraku. U padu je slomio arkadu te je morao na operaciju. Tada je prvi puta saznao da je njegova sljepoća izlječiva. Thomas je rođen s kognitivnim nistagmusom zbog kojeg mu je oštećen očni živac te je nastala mrena na vrhu. Davno se pomirio s činjenicom da nikada neće vidjeti.

No tijekom operacije zbog pada, ostao je u šoku kada ga je kirurg upitao: ‘Kad vas već operiramo, hoćete da obavimo i oči?’.

Odrastao je 1940-ih godina, dok još nije postojalo besplatno zdravstveno osiguranje i nisu bile moguće komplicirane operacije oka. Prema liječniku Dev Cheemu, Thomas nije vidio zbog mrene, a ne zbog bolesti, piše Montreal Gazette.  

– Odlično je napraviti ovakvo nešto. U oftalmologiji uvijek postoji pozitivna priča – rekao je dr. Cheem. Od kada je progledao, Thomas se osjeća poput malog djeteta. Tijekom posjeta sestri u Ahuntsic u Kanadi prvi puta je vidio drvo u cvatu. 

– Sve mi je prekrasno. Lica, koža, svime sam očaran  – kazao je Thomas koji je nakon operacije sve morao ispočetka učiti. Još uvijek miješa boje, a također mu je problem i vizualno pamćenje stvari i okoline jer je navikao sve pipati rukama. 

– Sve prije ovoga bilo mi je sivo – rekao je Thomas. piše