“Kuća strave”

884

stalaKći bolesnu majku tri godine držala u štali? Djelatnici šibenskog Centra za socijalnu skrb intervenirali su u Brodarici kod Šibenika, nakon dojave jednog mještanina da u derutnom kućerku, bez vode i sanitarnog čvora, živi 78-godišnja starica koja navodno boluje od demencije. U kuću ju je navodno smjestila njena kćer.

Slučaj je otkriven u petak, kada je jedan hrabriji mještanin o svemu izvijestio Ministarstvo socijalne politike i redakciju Slobodne Dalmacije. Iz Ministarstva su odmah reagirali i na teren uputili djelatnike šibenskog Centra za socijalnu skrb koji su stigli u pratnji policajaca, a pozvana je i liječnička ekipa. Nakon sat i pol su ‘kuću strave’ prvo napustili liječnik i medicinska sestra, a staricu su oko 13.30 smjestili u automobil i u pratnji socijalne radnice odvezena je s Brodarice. Iz Ministarstva socijalne politike kazali su da je starica smještena u udomiteljsku obitelj u široj okolici Šibenika, te da se svi ostali detalji i okolnosti slučaja ispituju.

Policija nije utvrdila elemente obiteljskog nasilja

Mještani su pak ispričali da je ‘kuća strave’ nekad bila štala, te da je starica tamo živjela tri godine. Navodno je prve dvije godine, kad ju je kći smjestila u kućerak, dolazila žena koja ju je čuvala. “Ta žena ju je izvodila u šetnju i bila s njom, ali zadnju godinu nema nikoga. Starica je bila sama, po cijeli dan stajala je na prozorčiću i samo gledala. Znala je udarati glavom o okno i jecati, a tek oko podne ili ure kći ili unuk bi joj donijeli nešto jesti”, ispričao je neimenovani sugovornik lista.
U šibenskoj policiji pak kažu da “nisu utvrdili elemente obilježja obiteljskog nasilja” te da s njihove strane “neće biti pokrenut postupak”. piše