Pet pogrešaka ….

902

krvatmacPet pogrešaka koje želite izbjeći kada su mačke u pitanju. Svaki vlasnik bi trebao željeti samo najbolje za svog ljubimca, ali oni koji to stvarno čine su u manjini. Ljudi najčešće zanemare dobrobit svojih ljubimaca zbog toga što im to predstavlja velike financijske izdatke ili jednostavno nemaju dovoljno vremena.

Evo nekoliko jednostavnih savjeta kako poboljšati život vaše mačke tako što ćete neke stvari izbjegavati. 

1. Ne puštajte mačku da luta po ulici. Iako mnogi vlasnici misle kako su mačke najsretnije kada slobodno lutaju i istražuju, time zapravo nesvjesno skraćujete mačji život. Mačke često stradaju pod kotačima automobila ili kao žrtve pasa, pa čak i ljudi. Ako želite da vaša mačka bude sigurna, držite je u kući, ali joj osigurajte igračke, penjalicu i slično kako bi omogućili mački da bude aktivna, a samim time i zdrava. 

2. Ne kažnjavajte i ne plašite mačku. Najlakši način da uništite povezanost koju ste stvorili s mačkom je da ju preplašite, vičete na nju ili je kaznite na bilo koji način. Zapamtite da kazna neće promijeniti mačje ponašanje. Ako želite preodgojiti mačku, za to koristite nagrade i poslastice. Mačke vole mirna, predvidljiva okruženja s mirnim, predvidljivim ljudima. Kažnjavanje će samo uvjeriti mačku da ste vi užasna osoba od koje treba što prije pobjeći.

3. Ne pretjerujte s hranjenjem. Ako mislite da svojoj mački iskazujete ljubav tako što je pretjerano hranite, varate se. Pretile mačke pate od artritisa i dijabetesa, ali i od brojnih drugih bolesti. Za zdravlje vaše mačke važna je uravnotežena, pravilna prehrana. Pazite koliko hranite svoju mačku i omogućite joj dovoljno aktivnosti kako bi spriječili debljanje i nastanak bolesti. 

4. Ne koristite proizvode koji su namijenjeni psima (ili drugim životinjama ili ljudima) na mačkama. Lijekovi za suzbijanje bolova mogu ubiti mačku. Isto tako mogu i proizvodi protiv buha koji su namijenjeni za pse. Mačke su super osjetljive na većinu proizvoda koji nisu napravljeni posebno za njih. 

5. Ne ignorirajte pijesak za mačke. Jasno je da čišćenje mačjeg pijeska nije najpoželjnija aktivnost, ali je dio brige za vašeg ljubimca. Ako ne čistite redovito mačji pijesak, vaša ga mačka neće koristiti iz očitih razloga. Uz to, redovitim čišćenjem pijeska moći ćete uočiti promjene u stolici i prve znakove bolesti kod mačke. Osim toga čist pijesak znači smanjenje neugodnih mirisa u kući. 

Ovih pet zabrana samo su neke od stvari koje možete učiniti za zdravlje i sreću svog ljubimca. Redovito vodite svoju mačku na preglede i pratite promjene u njenom ponašanju kako bi na vrijeme reagirali i osigurali njeno zdravlje. piše