Za zdrave oči

736

mrkvazPet namirnica za zdrave oči. Ako imate dobar vid, vjerojatno tu činjenicu uzimate zdravo za gotovo. No nemojte čekati da vam se vid pogorša. Provjerite uz koje namirnice možete djelovati preventivno i sačuvati zdravlje očiju.

Kako biste zadržali dobar vid, trebate se pridržavati niza savjeta – primjerice, osigurati si kvalitetan odmor i ne pretjerivati s radom na računalu ili čitanjem literature. Iako će ove mjere djelovati na zdravlje vaših očiju, pomoći vam može i pravilan odabir namirnica. Koje namirnice su vaši saveznici kada je vid u pitanju?
Zeleno povrće
Špinat, brokula i kelj dokazano štite od gubitka vida. Obiluju vitaminima A, B12, C i kalcijem, pa se potrudite ovakvo povrće uvrstiti na dnevni jelovnik. Također, nemojte ga prekuhati jer tada može izgubiti dio nutritivnih sastojaka.
Jaja
Prvi obrok dana može se sastojati od jaja jer pomažu zdravlju vaših očiju. Jaja sadrže proteine koji su korisni za leću oka. Posebno je dobar žutanjak jer sprječava bolesti oka koje nastaju sa starenjem.

Češnjak
Poput jaja, češnjak štiti leću oka te je vaš saveznik kada su u pitanju katarakt i bolesti oka povezane sa starenjem. Češnjak je poznat kao super hrana – osim što čuva zdravlje očiju, pridonosi nižem kolesterolu, snažnom imunitetu i boljoj cirkulaciji.
Mrkva
Vjerojatno ste kao mali, gledajući crtiće, naučili da je mrkva namirnica broj 1 kada su u pitanju vaše oči. Mrkva sadrži beta karoten koji je dobar za mrežnicu oka i štiti od oštećenja izazvanog suncem.
Riba
Riba, posebno bakalar, losos i tuna sadrže omega 3 masne kiseline koje pomažu u zaštiti mrežnice oka. Omega 3 masne kiseline su važne i zato što potiču rad mozga, što indirektno vodi boljem vidu. piše