Kemikalije

718

pazuhPronašli kemikalije. Dezodoransi i kreme povezani s tumorom dojke. Kemijski sastojci dezodoransa, krema za lice i hrane, pronađeni su kod svih oboljelih od tumora dojke. Riječ je o parabenima koji se upotrebljavaju u raznim kozmetičkim sredstvima i hrani.

‘Činjenica da su parabeni prisutni u toliko uzoraka raka dojke dovoljno je opravdanje za daljnje istraživanje na ovu temu’, stoji u zaključku nove studije koju je vodio dr. Philippa Darbre sa Sveučilišta Reading, u kojoj je uzet uzorak od 40 oboljelih od raka dojke.
Niz istraživanja provedenih od 1998. bacaju sumnju na mogući utjecaj parabena na razvoj raka dojke. Naime, ovi spojevi se koriste u svakodnevnim kozmetičkim proizvodima kao što su kreme za lice, dezodoransi protiv znojenja, šminka, kreme za brijanje, losioni za tamnjenje i zubne paste. Parabeni u kozmetičkim sredstvima sprečavaju razvoj mikroba, no zapaženo je da djeluju slično estrogenu, koji dokazano igra ulogu u razvoju raka dojke. Iako oponašaju estrogen, parabeni ipak nemaju tako jako djelovanje kao pravi hormoni.
Znanstvenici nisu dokazali uzročno posljedičnu vezu između navedenih proizvoda i razvoja raka dojke, ali ih zabrinjava što su spojevi prisutni u uzorcima tumora. Parabeni se nalaze i u hrani kao što je prerađeno meso, kolačima i nekim grickalicama te u lijekovima.
U kozmetici se najčešće upotrebljavaju metilparaben, propilparaben i butilparaben. No zna se naći i benzilparaben te sobutilparaben. U sklopu navedene studije i kod žena koje nisu koristile dezodoranse s parabenom pronađeni su parabeni, pa se pretpostavlja da su došli u organizam nekim drugim putem. Dakako, ovo istraživanje ne dokazuje da parabeni izazivaju rak, ali ipak zabrinjava. Zanimljivo da se u borovnicama parabeni nalaze sasvim prirodno. piše