Zauvijek mladi

701

denkeU DNK otkriven sat starenja koji se može resetirati!? Američki su znanstvenici otkrili da u tijelu postoji sat utemeljen na DNK koji mjeri brzinu starenja tkiva i organa.Novo je istraživanje pokazalo da većina dijelova tijela stari istom brzinom kao i cijeli organizam. Međutim, postoje tkiva i organi koji stare mnogo brže; neki znaju biti i desetke godina ‘stariji’ od zdravog tkiva iste osobe.

Tim pod vodstvom Stevea Horvatha, profesora ljudske genetike i biostatistike na University of California u Los Angelesu (UCLA) smatra da bi otkrivanje mehanizma rada ovog sata trebalo omogućiti razvoj lijekova i terapija koje bi mogle usporiti starenje. ‘U konačnici bilo bi vrlo uzbudljivo razviti terapije koje bi resetirale sat i održale nas mladima’, rekao je Horvath.
Prema izviješću predstavljenom u časopisu
Genome Biology, UCLA-ini su stručnjaci ispitali DNK gotovo 8.000 uzoraka iz 50-ak zdravih i tumorskih stanica i tkiva. Posebno su pratili kako prirodni proces metilacije, koji kemijski modificira DNK, varira sa starenjem.
Horvath i njegovi kolege otkrili su da metilacija 353 markera DNK konzistentno varira s dobi te da se može upotrijebiti kao biološki sat. Taj sat najbrže otkucava u dobi od oko 20 godina, a potom usporava. Znanstvenici za sada još uvijek ne mogu reći uzrokuju li promjene u DNK starenje ili obratno.
‘Je li to nešto što prati starenje ili je posljedica starenja, stvarno ne znam. Rast sijede kose je znak starenja, međutim, nitko ne bi rekao da uzrokuje starenje’, rekao je Horvath. Studija je pokazala da bolesna tkiva stare različitim brzinama te da rak u prosjeku ubrzava sat za 36 godina. U nekim stanicama raka mozga kod djece utvrđena je biološka starost od preko 80 godina. ‘Tkivo dojki, čak i ono zdravo, izgleda starije od ostalog tkiva u tijelu. To je zanimljivo u kontekstu činjenice da je rak dojke najčešći oblik raka kod žena’, rekao je Horvath. Zdravo tkivo koje okružuje tumore dojki u prosjeku je 12 godina starije od ostatka ženskog tijela.
Horvathova studija pokazala je također da se biološki sat može vratiti na nulu kada se stanice odrasle osobe reprogramiraju u stanje slično onome u matičnim stanicama. ‘To je dokaz koncepta prema kojem bi se sat mogao resetirati’, rekao je Horvath. piše