Naučite ga koristiti

763

zacinbPodmukle upale i stres uklonit će poznati začin. Bosiljak je začin koji će se naći u gotovo svakoj kuhinji, no jeste li znali da osim što se dobro slaže s rajčicama i tjesteninom, može zaliječiti, pa i spriječiti mnoge zdravstvene probleme.

Iako postoje razne vrste bosiljka, koje imaju jedinstvene kemijske sastojke, glavne fitokemikalije korisne za ljudski organizam sadrže sve sorte. Mnogi koriste sušeni bosiljak, ali ulja iz svježe biljke su bolja i zdravija. Glavna zdravstvena korist bosiljka je njegovo prirodno protuupalno djelovanje. Sastojci odgovorni za ovo djelovanje slični su onima u origanu, a korisni su i u liječenju upala probavnog trakta i reumatoidnog artritisa.
Naturopati propisuju bosiljak i u liječenju dijabetesa, dišnih problema, alergija, impotencije i neplodnosti. Vjerojatno zato što bosiljak sadrži posebnu kiselinu, cinnamanic acid, koja dokazano pospješuje cirkulaciju, stabilizira razinu šećera u krvi i poboljšava disanje kod oboljelih od respiratornih bolesti.
Poznato je i da je bosiljak bogat antioksidansima, pogotovo kad se koristi kao ekstrakt ili njegovo ulje. Ovi antioksidansi mogu zaštititi tijelo od slobodnih radikala povezanih sa starenjem, nekih kožnih bolesti i nekih oblika raka.

Snažan poticaj za jačanje imuniteta
Dodatna znanstvena istraživanja su pokazala da su hlapljiva ulja pronađena u bosiljku zbog svojih antioksidativnih svojstava snažan zdravstveni poticaj za imunološki sustav.
Svježe lišće bosiljka i ulje bosiljka imaju antibakterijska svojstva. Mogu se koristiti za dezinfekciju površina. Lišće se stavlja na rane i koristi kao sredstvo protiv infekcija. Koristite li ga u kuhanju, može pomoći u borbi protiv virusa prehlade, gripe te herpesa, na sličan način kao i Echinacea.

Korištenje bosiljka

Između ostaloga, koristi se i za poboljšanje pamćenja te kao tonik za živce, a uklanja i sluz iz bronhija. Lišće može ojačati želudac.
Kašalj
Bosiljak je važan sastojak u sirupima protiv kašlja. Ublažava simptome astme i bronhitisa, a žvakanje listića bosiljka može ublažiti simptome prehlade i gripe.
Upala grla
Voda u kojoj su kuhani listići bosiljka može se uzimati kao tonik ili za ispiranje upaljenog grla.

Poremećaji dišnog sustava
Kuhate li bosiljak s medom i đumbirom, dobit ćete mješavinu korisnu za liječenje astme, bronhitisa, kašlja, prehlade i gripe. Kuhate li lišće bosiljka, češnjak i morsku sol u malo vode, imat ćete mješavinu za ublažavanje simptoma gripe. Ovu kombinaciju treba kuhati u dvije litre vode i čekati dok ne ispari litra tekućine.
Bubrežni kamenac zacinb1
Bosiljak se može koristiti za jačanje bubrega, odnosno liječenje bubrežnih kamenaca. Sok bosiljka pomiješan s medom treba jesti svaki dan tijekom šest mjeseci pa ćete lakše protjerati kamence kroz urinarni trakt.
Srčani problemi
Bosiljak se može koristiti za jačanje oslabljenog srca. Osim toga, može smanjiti i kolesterol.
Stres
Lišće bosiljka može se koristiti kao sredstvo protiv stresa. Žvačete li 12 listića bosiljka dva puta dnevno, možete spriječiti pojavu stresa. On će vam ujedno očistiti i krv.

Infekcije usta
Žvačite nekoliko listova dva puta dnevno i tako ćete izliječiti infekcije usne šupljine.
Ubod kukaca
Bosiljak se može koristiti i preventivno. Žličicu soka bosiljka uzmite svakih nekoliko sati kao prevenciju. Trljanje uboda insekata istim sokom može ublažiti svrab i oticanje.
Poremećaji na koži
Stavi li se direktno na oboljelo područje, sok bosiljka može djelovati ljekovito. Neki naturopati ga uspješno koriste u liječenju pojave bijelih mrlja ili svijetle boje kože.
Čisti zube
Osušite lišće bosiljka na suncu i sameljite u prah koji ćete koristiti za čišćenje zuba. Možete ga pomiješati s uljem senfa i napraviti biljnu pastu za zube. Obje se metode koriste i protiv lošeg zadaha ili za masažu desni.
Glavobolje
Bosiljak je dobar lijek protiv glavobolje. Kuhajte lišće u pola litre vode sve dok ne ispari pola tekućine. Uzmite nekoliko žličica s vodom za ublažavanje boli i oteklina.
Groznica
Lišće se koristi za smirivanje groznice, posebno one vezane uz malariju, te druge groznice karakteristične za tropska područja. Kuhajte lišće s kardamom u dvije litre vode pa pomiješajte sa šećerom i mlijekom – ovim ćete sniziti temperaturu. Ekstrakt lišća bosiljka u svježoj vodi treba uzimati svaka dva do tri sata, a između doza možete popiti gutljaj hladne vode. Ova metoda je posebno učinkovita kod djece. piše