686 zahtjeva

1046

razvod686 Zahtjeva za besplatnu pravnu pomoć. Kako bi se jeftino razveli, umirovljenici sve češće traže besplatne odvjetnike. Iako bi trebali, neki odvjetnici odbijaju pružati besplatnu pomoć. Čak 686 zahtjeva za pružanje besplatne pravne pomoći zaprimljeno je od početka ove godine u Odjelu za besplatnu pravnu pomoć u Uredu državne uprave Osječko-baranjske županije.

– To je bilo neizbježno s obzirom na financijsku situaciju. Oni koji su ispod zakonom određenoga cenzusa imaju pravo pravnu pomoć dobiti besplatno i to većinom koriste radi razvoda, podjele imovine ili utvrđivanja bračne stečevine. Svaki put me šokira što je među njima mnogo osoba starije životne dobi i to upravo radi razvoda. Valjda zbog lošeg imovnog stanja trpi obiteljski život – kaže voditeljica Odjela Goranka Fabijančić.

Iako je imovinski cenzus uza ostvarivanje ovoga prava 2.753,45 kuna mjesečne osnovice, za maloljetnu djecu, zastupanu po svom zakonskom zastupniku, cenzus ne vrijedi. U slučaju da dijete zatraži besplatnu pravnu pomoć radi potraživanja alimentacije, odnosno uzdržavanja, imovinsko stanje zakonskog zastupnika ne uzima se u obzir.

Tek nakon što stranka dobije rješenje da ima pravo na besplatnu pravnu pomoć, on ima pravo samostalno odabrati pružatelja. Njegove usluge plaćaju se iz državnog proračuna, a svake godine određuju se tarife, točnije vrijednost boda, što ovisi o vrsti postupka. Inače, svi bi odvjetnici trebali pružati besplatnu pravnu pomoć, no ne čine to svi. Hrvatska odvjetnička komora dostavlja nam listu odvjetnika koji su voljni pružati besplatnu pravnu pomoć i mogu reći da oni to uglavnom ne odbijaju učiniti – pojasnila je Fabijančić.

Zahtjevi za pružanje besplatne pravne pomoći se mogu predati u svim uredima državne uprave, a na području Osijeka aktivne su i dvije udruge koje pružaju besplatnu pravnu pomoć. Prije nekoliko dana prijedlog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći dobio je potporu saborskih klubova, a najavljeno je pojednostavljenje postupka odobravanja takve pomoći širem krugu korisnika. Na upit o pojašnjenju, Fabijančić je samo rekla da je riječ samo o prijedlogu, na osnovi čega ne može davati nikakve informacije. U 2012. godini država je na ostvarivanje tog prava potrošila 1,26 milijuna kuna. Podneseno je 7.068 zahtjeva, a odobreno je njih 5.877.

Cenzus je 2.753,45 kuna

Za ostvarivanje prava na besplatnu pravnu pomoć osoba ne smije imati primanja veća od 2.753,45 kuna mjesečno. Podnositelj zahtjeva i punoljetni članovi kućanstva ne smiju posjedovati imovinu koja vrijednosno prelazi iznos od 20 najnižih mjesečnih dohodaka, a osim toga, osim stana ili kuće, ne smiju imati u vlasništvu drugu nekretninu. Također, u vlasništvu ne smiju imati ni prijevozno sredstvo čija je vrijednost veća od 18 mjesečnih osnovica. U brojkama, imovina ne smije biti vrijednija od 55.069 kuna, a automobil od 49.562 kuna. piše