Tajna mladosti

727

yogamZdrav način života može preokrenuti proces starenja. Znanstvenici otkrili što produljuje život. Istraživanje je pokazalo da dobra fizička kondicija, pravilna prehrana s puno voća i povrća, te bavljenje jogom i sličnim tehnikama smanjenja stresa, mogu produljiti životni vijek vaših stanica.

Zdrav način života može ne samo usporiti proces starenja, već ga čak i preokrenuti. Naime, istraživanje je pokazalo da dobra fizička kondicija, pravilna prehrana s puno voća i povrća, te bavljenje jogom i sličnim tehnikama smanjenja stresa, mogu produljiti životni vijek vaših stanica. Zdrav život doista utječe, utvrdili su znanstvenici, na duljinu telomera, malenih vršaka na krajevima kromosoma koji štite od procesa starenja. Telomeri se skraćuju dok starimo, a njihovim skraćivanjem povećava se rizik od srčanih bolesti, demencije, dijabetesa, raka i raznih infekcija. Zdravim načinom života možemo pak utjecati na produljenje telomera.

Do tog su nalaza došli znanstvenici sa Sveučilišta Kalifornija u San Francisku koji su proučavali dvije skupine muškaraca oboljelih od raka prostate. Jednu skupinu su ostavili da živi dotadašnjim načinom života, a druga je skupina prošla potpuni “make-over” načina života pod nadzorom liječnika, nutricionista i psihologa.

Nakon pet godina zdrave prehrane, vježbanja joge, laganih šetnji i savjetovanja, njihovi telomeri produljili su se za 10 posto, preokrenuvši prirodni proces starenja. U drugoj skupini, koja je nastavila po starom, telomeri su se skratili za oko tri posto.

Što se tiče raka prostate, situacija je u obje skupine bila podjednaka, no produljenje telomera znanstvenicima pod vodstvom prof. Deana Ornisha je otvorilo nove vidike. Njihov nalaz objavljen je u znanstvenom časopisu Lancet Oncology. piše