Pomaganje drugima

834

robasPomaganje drugima je najveća nagrada. Uzrečica “dobro je činiti dobro” dobila je novu, svježu dimenziju u razgovoru kojeg smo vodili s volonterima u skladištu Crvenog križa Grada Pule, a u kojem se prima i izdaje rabljena odjeća i obuća za potrebite.

Kako drugačije opisati zašto ljudi, unatoč svim svojim problemima, poklanjaju dio svog slobodnog vremena, volje i ljubavi onima kojima je pomoć potrebnija nego njima. Pet volontera s kojima smo pričali daju isti odgovor – pomaganje drugima pomaže i nama samima.

Lionellu Rovis, 90-godišnju Puljanku, koja je ove godine dobila i diplomu za najstariju volonteru Gradskog društva Crvenog križa, volontiranje je, kako nam priznaje, spasilo od depresije i samoće.

– Meni je još moja mama govorila da ni jedan posao nije težak kada ga radiš s ljubavlju i toga sam se držala cijeloga života, veli nam Lionella, dok njezina kolegica Ana Celija veli da ona u skladištu radi od 2010., a volontira još od 2005. godine. Osim toga, volontira i u Sindikatu umirovljenika, a kaže da joj je nagrada – rad s ljudima.

U Crvenom križu godinama volontira i bračni par Jemrić. Kristina i Miroslav svakog tjedna dolaze u skladište iz Vodnjana. Prvi je, prije šest godina, u skladište došao raditi Miroslav, branitelj u invalidskoj mirovini.

– Zbog teških operacija kralježnice mlad sam završio u mirovini te odlučio da, umjesto da se sažalijevam, slobodno vrijeme iskoristim korisno. Počeo sam volontirati u Crvenom križu i shvatio da to mogu te da na ovaj način zapravo imamo dvostruku korist – pomažem onima kojima pomoć treba, ali pomažem i sebi. Uskoro mi se pridružila i supruga koja je, nažalost, i sama u invalidskoj mirovini.

U skladištu volontira i Marija Gašparić koja je mirovinu odlučila obogatiti pomaganjem drugima koje joj je, kako veli, pravo zadovoljstvo, a posebno je osjetljiva na djecu.

– Svi mi ne volontiramo samo ovdje, uskočimo svugdje gdje je potreba, od sklanjanja beskućnika prije nekoliko godina, do raznih događaja gdje smo potrebni, veli nam Gašparić. (B. PETROVIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)

Roba se prima četvrtkom

Skladište Gradskog društva Crvenog križa Pula rabljenu odjeću i obuću prima svakog četvrtaka od 12 do 17 sati, a dijeli je u dogovoru s korisnicima i po potrebi. Četvrtkom se dobije i do pola tone robe koju valja izvaditi iz vreća, izvagati, upisati, sortirati, poslužiti. Iako odjeće ima dovoljno uvijek im nedostaje donje rublje te obuća svih veličina. piše