Podmladite organizam

997

ustaorahEvo u čemu se krije eliksir mladosti. Orašasti plodovi toliko su bogati sastojcima koje znanstvenici nazivaju eliksirom mladosti da je uživanje u njima izuzetno dobro za pomlađivanje cijelog organizma.

Plodovi oraha, badema, lješnjaka i brazilskog oraščića prepuni su vitamina E – “eliksira mladosti”, omega-3 kiselina važnih za srce i krvožilni sustav, vitamina B kompleksa te bitnih minerala, pišu 24sata.hr.
Visokog udjela masnoća u njima ipak se ne treba bojati. Njihova je glavna masnoća važna oleinska kiselina, koju sadrži i maslinovo ulje, a koja pomaže u snižavanju lošega (LDL) kolesterola u krvi.

Volite li grickalice orašasti plodovi su zdravija alternativa čipsu, tortillama i štapićima, a preporučuje se šalica na dan. Osim u slastice, ubacite ih slobodno i u slana jela. Mljeveni lješnjaci čak mogu zamijeniti brašno u kolačima.
Pazite samo da se zbog masnoće u sebi brzo ne užegnu u toplim ili vlažnim uvjetima te postanu žućkasti. Zato ih je najbolje čuvati na hladnom, suhom i prozračnome mjestu – u smočnici ili hladnjaku. Neočišćeni plodovi mogu stajati mjesecima, ali oni očišćeni (ako su dobro zatvoreni) u hladnjaku mogu stajati najdulje četiri tjedna.
Ljudi koji su alergični na orašaste plodove mogu dodati jelima nasjeckane ili samljevene bundevine i suncokretove sjemenke. One imaju okus sličan orasima, a sadrže i važne hranjive tvari, ističu nutricionisti. piše