Pravo prijateljstvo

749

pasisivkoU nekoliko jednostavnih koraka otkrivamo kako sprijateljiti psa i mačku. Životinje uzgajane pod istim krovom obično žive u miroljubivom zajedništvu i pokazuju uzajamnu toleranciju, ponekad čak i pravo prijateljstvo.

Često se mogu vidjeti mačići koji su zavoljeli psa, te sudjeluju u njegovim igrama, a ponekad i u njegovim šetnjama. Nimalo rijedak nije prizor psa i mačke koji dijele istu košaru ili zdjelicu s hranom.

Za psa, mačka u njegovoj kući je svetinja. On će se baciti na svaku životinju koja pokazuje namjeru da je napadne. I mačka može imati takve osjećaje za psa koji živi pod istim krovom. No, psi koji imaju prijateljske odnose s mačkama unutar kuće ne održavaju te odnose obvezno i izvan kuće. Naime, u kući pas uspavljuje svoju agresivnost, dok se mačka može prevariti.

Pas i mačka mogu imati teškoća u sporazumijevanju jer su njihova izražajna sredstva različita: pas, na primjer, maše repom kada je zadovoljan, dok u mačke ova gesta označava srditost. Međusobno prihvaćanje ovih ljubimaca može ipak, ponekad, budimo realni, biti teško, pa je bitno da prilikom upoznavanja budete jako pažljivi. Postoje osnovni koraci koje morate poduzeti. Ni u kom slučaju nemojte upoznati životinje tako da ih stavite zajedno i pustite same da razriješe svoje razmirice ako ih imaju.

Ova je metoda suviše stresna za obje životinje, čak i u najboljim okolnostima. Upoznavanje mora biti pod nadzorom, morate sve prije pažljivo isplanirati i postupati strpljivo i brižno. Ako već imate mačku i planirate nabaviti psa, nabavite onog koji je po naravi miroljubiv. Idealno je da mačka ne bude starija od 6 mjeseci, a da pas ne bude stariji od godinu dana. Nemojte prisiljavati životinje da ostvare fizički kontakt.

Ako mačka želi promatrati psa iz udaljenog mračnog kuta, neka tako bude. S vremenom će se opustiti, a poznato je i da su mačke jako radoznale pa će sam korak po korak prići psu. Ako ništa drugo da se poigra s njegovim repom! Nagradite dobro ponašanje obiju životinja poslasticama i pohvalama. Koliko dugo će trajati faza upoznavanja, ovisi o životinjama, a vi trebate biti strpljivi i brižno se odnositi prema njima. piše