Hrabri Ludbrežanin

670

hrabarUhvatio staricu za ruku i s njom skočio iz vlaka u pokretu. Vlak je i u Ludbregu i u Čukovcu krenuo prije nego što je 73-godišnja Terezija uspjela sići.

– Gospođa Terezija (73) već je zakoračila na peron s donje stube, kad se vlak počeo kretati. Kako sam bio uz nju i pomagao joj pri silasku, uhvatio sam je za ruku jer bi pala ravno pod kotače. Noge su joj se vukle po podu, djevojke u vagonu su vrištale, ali nikoga nije bilo. Shvatio sam da je neću moći dugo tako držati i odlučio iskočiti s njom. Odrazio sam se što sam dalje mogao. Pali smo na plato, a vlak je “mirno” otišao – ispričao je Venad Štabi (30) iz Ludbrega za Večernji list nemili događaj iz Čukovca, koji je prvi objavio Varaždinski tjednik.

U Ludbregu prikliještena

No, posebno intrigira to što su gotovo istu stvar proživjeli i na stanici prije, u Ludbregu, gdje je starica prvo željela izaći iz vlaka koji je od Varaždina vozio prema Virovitici. Kako su bili u stražnjim vagonima s kojih nema silaska na peron, a visina do tla je više od pola metra, Venad je već tamo krenuo pomagati starici da siđe.

– Daj, sinek – rekla mu je na ponuđenu ruku. No, vlak je krenuo, vrata su se počela zatvarati i pri tome je prikliještena. Držao ju je i nekako uspio razmaknuti vrata i uvući je nazad unutra.

– Naj se niš brinuti, nekak bum ja došla doma iz Čukovca – rekla mu je, ne sluteći da je na idućoj stanici čeka još gora sudbina. Po povratku iz Čukovca i nakon ispitivanja u policijskoj postaji (Hitna je ustanovila da starica ima ogrebotine na ruci i natučeno koljeno) prometnicu u Ludbregu je pitao kako je mogla dati dozvolu da vlak krene i zašto ga nije zaustavila vidjevši što se događa i čuvši povike.

– Izbezumljeno je tada gledala, a poslije mi je rekla da nije željela zaustavljati vlak “da ne bude još većeg zla” – kaže Venad. U Čukovcu pak nema prometnika, riječ je o zabačenoj stanici u potpunome mraku.

– Tamo kondukter daje znak za polazak. No, navodno je s nekim sjedio u kupeu. Vlak je stajao manje od pola minute. Kako da starica siđe? – pita se Venad. Varaždinska policija izvijestila je da “navedena nije stigla sići u Ludbregu prije kretanja vlaka” te da su u Čukovcu, za silaska iz vlaka koji se kretao, “oboje pali na rampu za putnike”. Štabi dodaje da su oboje alkotestirani.

Savjet godine

U HŽ-u kažu da su pokrenuli internu istragu i izuzetno žale zbog događaja. Dodali su da apeliraju na putnike da iz vlaka silaze isključivo u kolodvorima i na stajalištima dok vlak stoji! piše