Nova istraživanja

711

mrkvaporiSedam grama vlakana dnevno spašava vaše srce! Ova hrana znatno smanjuje rizik za bolesti. Ne samo da ćemo zahvaljujući takvim obrocima biti vitki, već mogu pridonijeti općem zdravlju srca.

Benefiti zdrave prehrane koja uključuje hranu s puno vlakana i svježeg povrća poznati su – ne samo da ćemo zahvaljujući takvim obrocima biti vitki, već mogu pridonijeti općem zdravlju srca, potvrdilo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Leeds u Velikoj Britaniji .

Istraživanje objavljeno na bmj.com povezuje veći unos vlakana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i koronarnih bolesti srca. Rizik se znatno smanjuje sa svakih dodatnih sedam grama vlakana dnevno.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) procjenjuju da 600.000 Amerikanaca svake godine umre od bolesti srca, odnosno svaki četvrti Amerikanac. No, nova istraživanja pokazuju da jednostavne promjene u načinu života mogu imati veći utjecaj nego što se mislilo.

Dobra vijest je da su kardiovaskularne bolesti i koronarne bolesti srca u opadanju u SAD i mnogim europskim zemljama . I u Hrvatskoj se stanje popravlja, prošle godine je od bolesti srca i krvnih žila umrlo je 50,3 posto od ukupnog postotka svih umrlih, a ranije je to iznosilo od 57 do 60 posto. Sitnim promjenama u prehrambenim navikama i unosom većih količina vlakana brojke se mogu značajno smanjiti, kažu znanstvenici. piše