Baka Roža

1152

bakarozaUmrla Miškova vlasnica. Nije mogla preboljeti gubitak ljubimca kojem su petardu bacili u usta. U istarskoj Galižani u četvrtak je pokopana Roža Zaharija, vlasnica psa Miška koji je ubijen prvog dana 2012. godine.

Netko mu je stavio petardu u usta, a posljedice ozljede bile su toliko teške da je pas morao biti eutanaziran. Istraga o počinitelju traje duže od godine dana, ali vlasnica nije dočekala da se počinitelja okrutnog djela privede licu pravde. Roža je umrla u 91. godini života, a njen sin Lucijano kaže da gubitak ljubimca nikako nije mogla preboljeti.

– Pas joj je u njenoj starosti bio smisao života. Njegov gubitak ju je strašno pogodio i povukla se u sebe. Nismo joj rekli da je ubijen, jer nismo znali kako će to podnijeti, nego smo rekli da je pobjegao. Grozno nam je bilo vidjeti koliko se teško nosi s gubitkom: znala je izaći u dvorište i dozivati ga ili mu nositi hranu, iako njega više nije bilo. Nema riječi dovoljno jakih da opišem što je taj pas značio mojoj majci i koliko joj je teško bilo nakon što je ostala bez njega. Oni koji nemaju životinju ne mogu to ni zamisliti. Imam psa i često, kad ga pogledam, sjetim se Miška – kaže Lucijano, koji kaže da mu je jedina želja da ljudi iz Miškova slučaja shvate kakve se strašne stvari događaju nemoćnim životinjama.

U policijskoj upravi Istarskoj doznajemo kako istraga o smrti psa iz Galižane još uvijek traje. – Radi se na tome da saznamo počinitelja. Možda se stječe dojam da se ništa ne događa, ali naši službenici i dalje istražuju – kaže Nataša Vitasović, glasnogovornica policije. Vlasničin sin kaže kako on smatra da je policija zaista dala sve od sebe. Više puta su, kaže, ispitivali neke ljude u mjestu i slijedili su sve tragove koje su dobili. Danima su, sjeća se, bili od jutra do večeri u mjestu.

– Ne mogu oni nekoga uhititi samo tako, bez dokaza. Ako nitko ništa neće reći, nemoćni su. Na sprovodu mi je bilo bolno vidjeti jednu gospođu iz mjesta koja mi je rekla da zna tko je bacio petardu, ali je policiji rekla da ništa o tome ne zna. Boji se onih koji su to napravili, jasno mi je, ali zbog nečijeg straha oni neće odgovarati za to što su učinili. Nisu samo ubili Miška, nego su nanijeli bol mojoj obitelji, posebno majci – kaže Lucijano. Podsjetimo, 8-godišnji Miško iz Galižane nastradao je prvog dana prošle godine. Kod veterinara je ustanovljeno da pas ima dva metka u vratu i glavi. Te stare ozljede pokazale su da je Miško prošao teške stvari prije nego ga je Roža udomila prije sedam godina. Lucijano je odmah nakon stradanja psa rekao da je pas vrijeme provodio u dvorištu. Nije bio na lancu, ali prostor nije napuštao zbog visoke ograde. Utvrdio je kako nikome nije mogao smetati miroljubivi pas koji ne napušta svoje dvorište, a njegovo usmrćivanje rezultat je nečije obijesti. Pošto je Miško bio miroljubiv, kaže, nije agresivno reagirao niti kada su osobe ušle u dvorište i stavile mu petardu u njušku. Da je tada reagirao, da je zalajao na njih, možda bi pobjegli, a pas bi i danas bio živ.

– Život moje majke, sigurno bi bio drugačiji. Ako ništa drugo, napustila bi nas sretna, jer je njezin voljeni Miško uz nju – kaže Lucijano.

U Facebooku grupi “Želimo javno ime počinitelja koji su petardom ubili Miška” se oglašavaju napuštene životinje

Grupa “Želimo javno ime počinitelja koji su petardom ubili Miška” na Facebooku broji 41 895 članova. U prvo se vrijeme raspravljalo samo o tome tko je usmrtio psa, no kako vrijeme prolazi a rezultata istrage nema, u grupi se sve više oglašavaju napuštene životinje. Vijest o smrti Miškove vlasnice dočekana je s tugom, a neki su komentirali kako je tužno to što nije dočekala da ubojicu svog psa vidi iza rešetaka.

– Sad su opet zajedno, dočekao Miško svoju Nonu. Mirno spavajte oboje – napisala je jedna od članica grupe. piše