Jeli to moguće?

651

starcaSramotna odluka suda u Šibeniku. Autom ubio staricu, pobjegao, a ipak ostao na slobodi. Županijski sud u Šibeniku 60-godišnjaku je samo oduzeo vozačku dozvolu.

Rupljaninu koji je svojim vozilom prije nekoliko dana naletio na 83-godišnju staricu u biličkom zaseoku Lugovićima, usmrtio je, ostavio njezino beživotno tijelo na cesti i pobjegao s mjesta nesreće, sudac istrage Županijskog suda u Šibeniku nije odredio istražni zatvor. Kao mjera opreza, 60-godišnjaku je tek oduzeta vozačka dozvola. To je bio razlog žalbe Općinskog državnog odvjetništva u Šibeniku koje je tražilo da se bešćutnom vozaču odredi istražni zatvor, piše Slobodna Dalmacija.

Na pitanja koliki su izgledi da će žalba ODO-a u Šibeniku biti uvažena i jesu li u sudskoj praksi uobičajeni slučajevi neodređivanja istražnog zatvora “odbjeglim” vozačima, posebno u prometnim nesrećama sa smrtnom posljedicom, ugledni hrvatski odvjetnik Veljko Miljević odgovara kako će žalba sasvim sigurno biti ozbiljno razmotrena, a s velikom vjerojatnoću se može dogoditi da ODO uspije u svojim zahtjevima.

– Što se, pak, tiče neodređivanja istražnog zatvora, smatram da je slučaj neuobičajen. Imamo, rekao bih, mrtvu glavu, odnosno smrtnu posljedicu i imamo bijeg s mjesta nesreće. Čim je 60-godišnjaku izrečena mjera opreza, a to je oduzimanje vozačke dozvole, sam je sudac priznao da postoje elementi za određivanje istražnog zatvora. Osobno bih trebao raspolagati s mnogo više detalja, no smatram da u javnosti, kod običnih građana, prevagu da je istražni zatvor trebalo odrediti leže u činjenicama usmrćenja i bijega. Osim toga, i način počinjenja djela, i posljedice koje su nastupile upućuju na naročito težak oblik kaznenog djela – kaže Miljević. Odvjetnik Miljević, međutim, podsjeća da razlozi za određivanje istražnog zatvora nisu jednaki težini djela.

– Razlozi za određivanje istražnog zatvora nikada se ne trebaju izjednačavati s težinom djela. Jedan od razloga za istražni zatvor je da osoba neće biti nedostupna. Ako je, međutim, u konkretnom slučaju, vozač pobjegao s mjesta nesreće, to upućuje na to da postoji određena opasnost da bi on i dalje, boravkom na slobodi, nastojao ostati nedostupan. Svakako valja uzeti u obzir i svojevrsni kazneno-pravni pedigre osobe…- zaključio je Miljević, a prenosi Slobodna Dalmacija. piše