Strašna tragedija

719

bunarStrava u Zadru.Slabovidna žena (76) pala u nezaštićeni bunar i utopila se u 30 centimetara vode. Umirovljenica Ružica Peleškei (76), korisnica zadarskog Doma za stare i nemoćne osobe i aktivna članica Udruge slijepih, utopila se u nedjelju navečer u nezaštićenom upojnom bunaru u neposrednoj blizini Doma na Obali kneza Trpimira, piše Slobodna Dalmacija.

Vitalna ali slabovidna Ružica, u Domu poznata po zbijanju šala, umješnom zviždanju sa dva prsta, te šilterici i sunčanim naočalama koje je nosila ljeti i zimi, tijekom ležerne večernje šetnje upala je u otvor jednog od dvaju bunara, gdje je udarila glavom u kamen i utopila se u svega 30-ak centimetara vode. Na strašno otkriće naišla je tek u ponedjeljak ujutro Zadranka čija se kuća nalazi u blizini mjesta nesreće, a istodobno je u Domu alarmirana policija nakon što omiljene stanarke nije bilo na jutarnjoj prozivci. Nakon očevida na mjestu nesreće, tijelo nesretne žene, na kojem nisu pronađeni tragovi nasilja, izvukli su vatrogasci.

– Točan uzrok smrti i sve okolnosti tragičnog događaja utvrdit će se nakon obdukcije i nakon kriminalističke istrage – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, koja je u ponedjeljak ujutro obavila obavijesne razgovore s korisnicima Doma i ravnateljem Grgom Šošom. Ružica je, kažu, bila nadaleko poznata po svom temperamentu i humoru, a u četvrtak je sve još jednom poznatim zviždanjem osvojila na proslavi rođendana jedne od kolegica.

– Cijelo jutro se ne mogu smiriti. Strašno je to što se dogodilo, no mi smo dom otvorenog tipa i ne možemo kontrolirati kretanje naših štićenika. Oni se zaljube, pa vole ići na kolače i palačinke i mi ih u tome ne možemo ograničavati. Jedne godine je tako Ružica upala i u more, nije dobro vidjela, pa je napravila korak više, no ovo je nešto sasvim drugo. Riječ je o gradskoj površini na kojoj se nalazi otvoren bazen i ti nezaštićeni bunari. Stalno prijeti opasnost da netko upadne, a da ne govorim da se u neposrednoj blizini nalazi dječji vrtić – upozorava Šoša.

Zbog čega se policija nije alarmirala prije, nego tek ujutro kada više nije bilo pomoći za Ružicu pojasnila je Jelena Milin, njezina socijalna radnica.

– Pokušali smo jedno vrijeme pooštriti prozivke i pokušati korisnike kontrolirati i navečer, ali je izbila pobuna. Sada postoje dvije, u 6 i 18 sati. Oni žele živjeti normalnim životom – kaže socijalna radnica. Posljednje koje su Ružicu vidjele te kobne večeri su Stana Kalapač i Nedjeljka Radulić, njezine najbolje prijateljice.

– Svaki put bi nas pozdravila s “laku noć, cure”, no tu večer nije rekla ništa. Mislile smo da je iz nekog razloga otišla ranije spavati, no, nažalost, bile smo u krivu – kazale su nam kroz suze Stana i Nedjeljka dodajući kako je 76-godišnjakinja bila odlična prijateljica, te se kao borac za pravdu u Domu uvijek zauzimala za slabije.

Do zaključenja broja, nažalost, nismo uspjeli doznati u čijoj su nadležnosti sporni bunari u kojima je stradala umirovljenica, je li riječ o tvrtki “Odvodnja”, gradskoj upravi ili nekom trećem.

– Zemljište je nedvojbeno gradsko, međutim taj bunar nije u našem sustavu infrastrukture – tvrdi Ivana Dadić, glasnogovornica Grada Zadra. U “Odvodnji” su pojasnili kako se upojni bunari grade na mjestima gdje ne postoji adekvatna oborinska odvodnja, ali da im nije poznato jesu li i ovi u njihovoj nadležnosti. piše