Ulje noćurka

1004

nocurakUlje noćurka regulira rad hormona i čuva zdravlje srca. Noćurak (lat. Oenothera biennis) dvogodišnja je biljka grmolikog oblika visoka do 150cm. Prekrasni žuti cvjetovi otvaraju se tek u mraku i ostaju otvoreni tijekom čitave noći. Privlače brojne kukce, a za oprašivanje se brinu noćni leptiri.

Prije jutra cvjetovi uvenu, a već sljedeće večeri novi cvjetovi krase biljku. Po tome je i dobio narodni naziv noćurak. Porijeklom je iz Sjeverne Amerike gdje raste na pješčanom tlu na središnjem i istočnom dijelu kontinenta. Izvan svog prirodnog staništa, biljka je naturalizirana i u Europi. Cvate od ranog proljeća do kasnog ljeta. Biljka je ljekovita, a mladi listovi i korijen biljke su jestivi. Tradicionalno su ga koristili Indijanci kao prirodan lijek za ublažavanje kožnih tegoba i zacjeljivanje rana, te kod astme, prehlade i gripe.
Što čini ulje noćurka tako posebnim

Ulje žutog noćurka sadrži dvije važne nezasićene masne kiseline: cis-linolensku (do 70%) i gama-linolensku kiselinu (do 15%).
Stoga se ova biljka može smatrati najbogatijim prirodnim izvorom esencijalnih masnih kiselina. Od ostalih sastojaka tu su i amino kiseline, kalcij, željezo, magnezij, fosfor, kalij, cink i vitamin E. Važno je napomenuti da cis-linolensku kiselinu naš organizam ne može sam proizvesti pa ju je nužno unositi hranom. Gama-linolensku kiselinu, pripadnicu omega 6 masnih kiselina, organizam može proizvoditi iz sirovina koje se nalaze u hrani, ali samo u idealnim uvjetima. Nažalost, užurban način života i nezdrava prehrana nam ne osiguravaju dovoljnu količinu nezasićenih masnih kiselina u organizmu.
Blagotvorni učinci na organizam

Ulje noćurka snižava kolesterol i krvni tlak te smanjuje mogućnost pojave krvnih ugrušaka čime štiti organizam od srčanih bolesti i srčanog udara.Ima antidepresivni učinak pa je vrlo koristan kod odvikavanja od alkoholizma koji je vrlo često povezan s depresijom. Predstavlja svojevrsnu zaštitu bubrega i jetre jer sprječava blokadu enzima izazvanu alkoholom. Preporučuje se dijabetičarima zbog dijabetičke neuropatije koja može uzrokovati bol i trnce u rukama i nogama.Poboljšava koncentraciju i ponašanje djece s poremećajem hiperaktivnosti i deficitom pažnje.Regulira ravnotežu spolnih hormona – estrogena i testosterona.Jedan je od saveznika u borbi protiv neplodnosti i impotencije jer poboljšava cirkulaciju i omogućava bolji protok krvi u cijelom organizmu. Nezasićene masne kiseline poboljšavaju funkciju maternice što također može pomoći pri začeću. Terapija uljem noćurka učinkovita je protiv kroničnog umora. Olakšava simptome reumatoidnog artritisa i multiple skleroze. Posjeduje antioksidativno djelovanje. Sprječava nastajanje i djelovanje slobodnih radikala, koji su najčešći krivci za starenje organizma i nastanak mnogih degenerativnih bolesti. Pomaže pri reguliranju tjelesne težine.
Žensko zdravlje

Ulje noćurka naročito dobro djeluje na ženski organizam.
Ublažava menstrualne tegobe (bolne i neredovite menstruacije). Smanjuje pojavu depresivnih stanja, promjene u raspoloženjima i glavobolje. Ublažava osjetljivost dojki te naticanje i nadutost. U menopauzi se može koristiti umjesto hormonske terapije.
Spas za kožu

Ulje noćurka je glavni saveznik u borbi protiv kroničnih upalnih bolesti i kožnih tegoba poput psorijaze, ekcema i neurodermatitisa.
Odlično njeguje suhu i zrelu kožu te usporava proces starenja .Pomaže ljuskavoj i ispucaloj koži sklonoj svrbežu. Odlično djeluje i na kosu i nokte. Sprječava nastanak prhuti i ubrzava zarastanje rana.
Način korištenja

Ulje noćurka dobiva se hladnim prešanjem zrelih sjemenki.
Ulje je klinički je ispitano i sigurno za oralnu upotrebu. Na tržištu ga možete pronaći u tekućem obliku ili u kapsulama.U pravilu, noćurak se uzima u dozi od jedne čajne žličice, tri puta na dan nakon jela.

Za još bolji učinak preporučuje se i paralelno uzimanje nekih nutritivnih tvari koje djeluju sinergijski. To su primjerice vitamin C i B6, magnezij, cink te niacin. Nakon jednog ciklusa uzimanja (1 ciklus = 21 dan) preporučuje se napraviti pauzu od najmanje 2 tjedna. Kod liječenja kožnih tegoba, najbolji rezultati se postižu ako se koristiti i oralno i lokalno direktno na kožu. Nuspojave su jako rijetke, a mogu očitovati pojavom mučnine, osipa ili prolijeva. Epileptičari ne bi trebali uzimati ulje noćurka. Ulje noćurka zbog velikog udjela nezasićenih masnih kiselina manje je stabilno od ostalih ulja i podložan je bržem kvarenju. Čuvanje je obvezno na suhom, hladnom i tamnom mjestu.
Mješavina za terapiju kod akni i rozaceje

20 ml macerata nevena u bademu, 5 ml biljnog ulja ploda divlje ruže, 5 ml biljnog ulja noćurka, 4 kapi eteričnog ulja bušina, 6 kapi eteričnog ulja sjemenki mrkve, 4 kapi eteričnog ulja njemačke kamilice, 4 kapi eteričnog ulja rimske kamilice.
Dobro promiješati, nanositi na kožu 2 puta dnevno. piše