Nemir među penzićima

1036

mazuretcrvene‘Bude li dom umirovljeniku 6000 kn, neće imati ni za pastu za zube’. Ekonomska cijena smještaja trebala bi biti 6-7 tisuća kuna, a država bi sufinancirala dom samo najugroženijima.

To je najava Ministarstva socijalne politike i mladih, o izjednačavanju cijena u županijskim domovima s tržišnima. Dvije prijateljice različitih sudbina tri godine dijele sobu u Domu za umirovljenike. Jedna ima mirovinu od 1400 kuna, a druga 5500 kuna. Kako u Ministarstvu socijalne politike i mladih procjenjuju da bi ekonomska cijena smještaja trebala biti šest do sedam tisuća kuna, obje bi trebale, umjesto dosadašnjih 2200 kuna mjesečno, plaćati taj puni iznos.

Razliku će prvoj, koja ima minimalnu mirovinu, platiti socijalna sredstva, dok će drugoj razliku od oko 1500 kuna mjesečno morati platiti kći, iako će zbog tog izdatka njezini unuci, primjerice, morati odustati od tečaja stranog jezika, jer nema za jedno i drugo. To je produbljenje nejednakosti. U slučaju provedbe ovakvog modela Ministarstva, o izjednačavanju cijena, većina umirovljeničkih domova će se – isprazniti Milan Tomičić Sindikat umirovljenika Hrvatske. Objasnila je tako Jasna A. Petrović, predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, posljedice najave Ministarstva o izjednačavanju cijena u županijskim domovima s tržišnima. Njezin je zamjenik Milan Tomičić istaknuo da će se u slučaju provedbe ovakvog modela većina domova – isprazniti.

Umirovljenici u strahu

– Mi ćemo se boriti da se to ne dogodi. Ako netko sa šest tisuća kuna mirovine sav taj iznos bude morao dati za dom, ništa mu neće ostati za osnovne potrebe, od paste za zube do ostaloga – kazao je Tomičić. Cijene bi se, naime, od iduće godine trebale izjednačiti u svim domovina, ali ovisno o kvaliteti usluge. U Domu za umirovljenike Centar u Klaićevoj kažu da nikakvu službenu obavijest nisu dobili, ali da su među korisnicima takve priče unijele nemir.
– Od 356 naših korisnika, njih 15 do 20 posto s mirovinama je većim od pet tisuća kuna i oni strahuju što će s njima biti. Nadamo se da će se država pobrinuti da nitko ne završi na ulici – poručila je Slavica Mandić, v. d. ravnatelja Doma umirovljenika u Klaićevoj.

(Grafika: Jelena Vuković)mazuretk2

Iz najveće umirovljeničke organizacije u Hrvatskoj, Matice umirovljenika, samo su kratko komentirali da će se zalagati za cijene smještaja prema socijalnom statusu. Dok u nekim domovima s negodovanjem komentiraju novi model, u drugima ništa još nisu čuli.

– Ovo mi je prvi glas. Mi imamo 358 korisnika, cijena smještaja je 3000 kuna i to je to – kazala je Krasanka Glamuzina, ravnateljica Doma Medveščak. Sličan smo odgovor dobili i iz Doma Trešnjevka.
– Najveći smo dom sa 630 korisnika s minimalnim mirovinama pa sumnjamo da će nam cijene rasti više od trenutačnih 1500 do 2000 kuna – kaže ravnateljica Ivančica Balenović.

Lani poskupjeli 20 posto

Prema posljednjim podacima iz 2012. godine u Zagrebu je bilo 3586 korisnika raspoređenih u 11 domova za umirovljenike, a prosječna je mirovina iznosila 2859 kuna. Čak oko 25 posto građana ima mirovinu koja nije dostatna za osnovne potrebe, a trenutačne cijene smještaja u domovima kreću se od 1500 do 3500 kuna.

– Od 2001. godine samo su se dva puta mijenjale cijene domova, 2005. godine i lani s porastom za 20 posto. To nije bila naša želja nego potreba, zbog poskupljenja struje, komunalija, hrane i ostalih svakodnevnih izdataka. Ovakve su najave Ministarstva ishitrene i smatram da bi svaka županija trebala napraviti analizu trenutačne situacije u domovima – komentirala je Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu. piše