Obratite pažnju

674

stolicaObratite pažnju Boja stolice puno govori o vašem zdravlju, evo kad je vrijeme za uzbunu. Kad je u pitanju probava i stolica svaki organizam je drugačiji, ali postoje neka pravila koja važe za svakoga. Boja stolice o vašem zdravlju može otkriti puno više nego mislite.

Normalna boja stolice može biti od smeđe do zelene, ali tu su i druge boje koje mogu upućivati na ozbiljan problem.

Zelena stolica

Uzrok zelenoj stolici može biti puno toga, ali obično je u pitanju hrana koja je probavljena prebrzo ili konzumiranje većih količina povrća ili povrća zelene boje. Zelena boja stolice može biti uzrokovana i zbog osjetljivosti na ulje komorača, a može biti i nuspojava konzumiranja dodataka željeza.

Bijela stolica
Bijela stolica može biti uzrokovana nedostatkom žuči, a što je rezultat blokade žučnih kanala. Ako žučni kamenac blokira žučni kanal, rezultat može biti bijela stolica, a pojavit će se i bolovi u želucu te tamna mokraća i žutica.

Žuta stolica

I žuta stolica je moguća. često je masna i miriše na pokvarena jaja. To se događa kad se u stolici nađe puno masnoće koja se nije metabolizirala. Također može biti i znak celijakije i sa ovim simptomom potrebno se obratiti liječniku.

Crna stolica
Mnogo toga može biti uzrok crnoj stolici. Može biti posljedica konzumiranja sladića ili piva Guinness, a može biti potaknuta i konzumiranjem dodataka željeza. Međutim, crna stolica može ukazivati i na neki ozbiljniji problem. Crna stolica može upućivati na krvarenje u gornjem dijelu gastrointestinalnog trakta, a to može biti aktivirano zbog tumora ili čira. Ako je crna stolica uzrokovana krvarenjem često izgleda kao katran.

Crvena stolica

Crvena stolica je vrlo česta i može biti uzrokovana konzumiranjem cikle, rajčice i brusnice. No, može biti i znak krvarenja u donjem dijelu probavnog trakta ili znak hemoroida.

Srebrna stolica
Vjerovali ili ne, ljudi mogu proizvesti i srebrnu stolicu! Nažalost, to je znak vrlo lošeg crijevnog zdravlja. Srebrna stolica ukazuje na blokadu žučnih kanala ili krvarenje u gornjem dijelu crijeva. Do srebrne boje dolazi zbog toga što se bijela stolica uzrokovana nedostatkom žuči miješa s krvlju pa postaje srebrna. Preporučuje se svakome tko primijeti srebrnu stolicu da odmah ide u bolnicu. piše