Nema te rane koju gavez neće izliječiti

909

gavezzPučka medicina je za gavez vezana više tisuća godina zbog njegova snažnog ljekovitog djelovanja na rane i lomove kostiju. Već tradicionalno, svake godine, s članovima udruge “zdrav život” u blizini mjesta vrata kraj fužina vadimo korijen gaveza.

Korijen gaveza bio je prvi korijen od kojeg sam pripremao tinkturu i mast, a prve savjete za praktičnu pripremu dobivao sam od gospodina Josipa Ružića iz udruge “ljekovita biljka” u  Zagrebu. Kao mladog travara željnog znanja i praktičnog iskustva oduševila me velika ljekovitost gaveza u liječenju rana i kosti. Gospodin Ružić, iskusni bilinar (travar), pun znanja, znao je reći: “nema rane koju gavez neće izliječiti.” I doista, kao tinktura, mast, oblog od korijena i svježeg lišća, gavez se koristi kod: svih vrsta nagnječenja tkiva, hematoma (dekongestiv  – uklanja nagomilanu krv), modrica, udaraca, uganuća û iščašenja, bolnih zglobova, osteoartritisa, ligamenata, raznih rana, od rastrganih do gnojnih – cikatrizant (zarašćivanje rana), stimulirajući rast i obnovu tkiva, i to kao svježi oblog od korijena i lišća, kao i tinktura za ispiranje te prašak od korijena za posipanje rana. U terapiji gnojnih te rana koje zaudaraju može se pak kombinirati s tinkturom nevena i arnike, raznih čireva, tvrdih novotvorina, oteklina, kvrga i kvržica, kod gihta, raznih kožnih nečistoća, prijeloma kostiju svih vrsta, kostobolje, oštećenje pokosnice, krvarenja i krvavih ispljuvaka, kašlja i bronhitisa, neuralgije lica, bolesti želuca, hemoroida. Kod uporabe tinkture od gaveza za unutarnju primjenu nužan je oprez jer djeluje agresivno na centralni živčani sustav, tj. jako ga može nadražiti te se uzima oprezno u manjim količinama. Mjere opreza primjenjuju se i kod uporabe tinkture u liječenju gihta i bolnih zglobova. Tinktura gaveza koristi se i za liječenje kožnih bolesti i tegoba pa je učinkovita u regeneraciji kožnog epitela (stara naborana koža, naročito oko očiju, te u tu svrhu rabimo tinkturu i mast od gaveza, a moguća je i kombinacija s uljem od gospine trave). Svježi listovi kao i cvjetovi dobra su hrana te se (u proljeće) preporučuju za jačanje cijelog organizma i imunosustava. Ljekovite kupke od lišća gaveza rabimo u liječenju: bolova u zglobovima, slabe cirkulacije nogu, gihta, vrućih oteklina, proširenih vena nogu, reumatizma itd.

Najčešće se od mladih listova pripremaju proljetne salate, juhe i variva te palačinke. Rabe se i stabljike, koje se ogule te prže ili kuhaju. Gavez rabimo kao: antibakterik, antiseptik, adstrigent, antidijaroik, bioregenerator, cikatrizant, dermetik, diuretik, drastik, dekongestiv, hemolitik, digestiv, kozmetik, karcinogenik, laksativ, mucilaginoz, specifik. Toksičnost: gavez je hepatotoksičan, tj. škodljiv za jetru. Kontraindikacije: osobe s osjetljivom jetrom ne bi smjele uzimati gavez ni u kojem obliku, kao ni trudnice. piše