Prirodna medicina

700

 

 

ocibJeste li vi uopće svjesni da su vam najbolji lijekovi pred nosom? Ponekad nam najbolji lijek stoji pred nosom, u kuhinji ili u smočnici. Prirodan je i učinkovitiji protiv bolesti ili tegoba od skupih, farmaceutskih pripravaka. Otkrivamo vam neke narodne lijekove koji će vas poštedjeti nepotrebnog troška.

Osjećate li slabost, kao da ćete se razboljeti – treba vam slana voda

Slana otopina umiruje upaljeno tkivo grla, razrjeđuje sluz, pa se tvari koje iritiraju, kao što su alergeni i bakterije, brzo isperu. Jedna je studija pokazala da grgljanje slane vode tri puta dnevno smanjuje respiratornu infekciju i do 40 posto. Izmiješajte pola žličice morske soli i 2,5 dl vode, pa grgljate barem tri puta na dan.

Muče li vas grčevi u trbuhu – popijte čaj od kamilice ili koromača
Znanstvenici su otkrili da kamilica sadrži glicin, kemijski spoj koji smanjuje kontrakciju donjeg dijela crijeva, kaže dr. Jessica Shepherd sa Sveučilišta Illinois u Chicagu. Protiv grčeva u trbuhu izuzetno je dobar i koromač. Ako osjećate tegobe ove vrste, pijte čaj od kamilice ili koromača barem jednom na dan.

Imate li loš zadah – pokušajte s peršinom
Peršin je posebno bogat klorofilom, koji uspješno uništava bakterije koje uzrokuju loš zadah. Kad god vam je potrebno, uzmite jednu peteljku s listovima i žvačite barem minutu.

Otekline i upale – smanjite oblozima od listova kupusa
Listovi svježeg kupusa često se spominju kao najbolji oblog za liječenje upaljenih vena, raznih drugih upala, bolnih mjesta i oteklina, pa to znaju preporučiti i liječnici. Jedan list ili više njih koji će prekriti oboljelo područje direktno se prislone na mjesto otekline ili upale i pričvrste čistim zavojem. Ovakav oblog možete držati i preko noći.

Problematičnu probavu olakšajte listom lovora
Obično ga stavljaju u jela samo zato jer tako piše u receptu. No, nitko zbog ove poslušnosti neće požaliti, jer osim arome, lovor jača apetit, poboljšava probavu, sprečava vrenje u crijevima i pomaže izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Ponekad se spominje i kao sredstvo za iskašljavanje i protiv reumatizma.

Ispucane usnice trebaju med i meki parafin
‘Med ima antibakterijska svojstva i pospješuje zacjeljivanje’, kaže dr. Adam Friedman, dermatolog i profesor na Montefiore Medical Center i Albert Einstein College of Medicine. ‘Kad se med kombinira s mekim parafinom, usne brzo zacijele’, dodao je. Namočite usne u mlakoj vodi, zatim nanesite tanki sloj meda i pustite par sekundi da se osuši. Nakon toga nanesite sloj mekog parafina i ostavite tako 10 do 15 minuta bez diranja. Uklonite ove slojeve pamukom koji ste umočili u toplu vodu. Ponavljajte svaki dan tijekom nekoliko tjedana. piše