I to čak 66 posto

698

perikanI to čak za 66 posto. Ovo vam povećava šanse da obolite od raka, a vi to sigurno i sada činite. U studiji objavljenoj u časopisu Journal of National Cancer Institute, znanstvenici tvrde kako osobe koji dnevno provode nekoliko sati u sjedećem položaju imaju i do 66 posto veći rizik od razvoja nekih vrsta raka od onih koji su fizički aktivniji.

U istraživanju su sudjelovala 43 ispitanika, a znanstvenici su otkrili kako je povezanost između sjedenja i rizika od pojave raka jaka bez obzira koliko su neki ispitanici bili fizički saktivni. Drugim riječima, čak i ljudi koji redovito treniraju ili se bave bilo kakvom fizičkom aktivnošću, izloženi su većoj opasnosti da obole ukoliko, unatoč treningu, provedu nekoliko sati dnevno sjedeći pred televizorom ili kompjuterom.
Istraživanje je okrilo kako je višesatno sjedenje povezano sa 24 posto većim rizikom od razvoja raka debelog crijeva, a 32 posto s pojavom raka endometrije, odnosno maternične sluznice, te za 21 posto je povećan rizik od raka pluća.
Kada su istraživači ispitivali vrste navika sjedenja, otkrili su da je gledanje TV-a je povezano s pojavom raka debelog crijeva i to za 54 posto, te rakom maternice za čak 66 posto. Na svakih dva sata dnevno koja su ispitanici proveli sjedeći, rizik od raka debelog crijeva porastao je za osam posto, a rizik od raka endometrije za 10 posto. piše