Kobno naslijeđe

1174

nasljed aOtkrivena tajna dugovječnog života! Otkrili rijetku varijantu jednog specifičnog gena. Koja je tajna dugog života? Znanstvenici su oduvijek pokušavali pronaći odgovor na ovo pitanje.

Poznato je da na dugovječnost utječu faktori kao što su životne navike, ili kvaliteta okoliša u kojem živimo – no, na dugovječnost u velikoj mjeri utječe i genetski faktor. Ono što smo naslijedili od roditelja, bez obzira na druge faktore, utječe na dužinu života u velikom postotku – čak 20 do 30 posto.

Što donosi ovo tajno genetsko naslijeđe? Nova studija publicirana u stručnom časopisu Aging Cell možda donese odgovor na to pitanje. Znanstvenici su prvo identificirali gene nekoliko kandidata za koje su istraživači pretpostavili da utječu na dugovječnost. Ti geni su: apolipoprotein E (APOE) koji transportira kolesterol po našem tijelu, i FOXO3A koji utječe na osjetljivost inzulina. Potvrđeno je da varijacije u ovim genima utječu na dugovječnost. No oni nisu imali tako velik utjecaj, i to je nagnalo znanstvenike na daljnju potragu. Jer, morali su postojati još neki faktori koji nose značajniju ulogu u tom procesu.

Istraživači iz ‘Španjolskog nacionalnog centra za karcinome’ pretražili su gene s proteinskim kodom ili egzome – kod pripadnika triju različitih porodica koje su imale iznimno dugovječne članove. Troje članova čiji su genomi sekvencionirani živjeli su duže od 103 godine. Njihove su podatke usporedili s podacima 800 ljudi. Pronašli su rijetke varijante jednog specifičnog gena koji je detektiran u sve tri obitelji: apolipoprotein B (APOB). Kao i APOE protein, i APOB transportira kolesterol po organizmu. APOB pomaže u prenošenju lošeg kolesterola (LDL-a) u krvi. Iako naše tijelo treba kolesterol, LDL je ozloglašen jer se taloži na stjenkama krvnih žila, blokirajući arterije, što ponekad dovodi i do srčanih udara.

Znanstvenici pretpostavljaju da ove genetske varijacije pomažu u smanjenju nivoa LDL kolesterola u krvi. Slijedeći korak je dokazivanje ove pretpostavke. Sa sigurnošću se može reći da ljudi koji imaju nisku razinu kolesterola žive duže od prosjeka. Vođa studije Timothy Cash stoga smatra da je zdrav kardiovaskularni sustav jedan od najznačajnijih faktora za dugovječan život. piše