Kako prepoznati..

1193

mucaKako prepoznati da se životu vaše mačke bliži kraj? Moguće je da će neke mačke uginuti neočekivano ili samo zaspati, no većina njih pokazat će određene znakova da se bliži taj dan. Mačka koja je bolesna i umire proći će kroz drastične promjene osobnosti.

SVE životinje, pa tako i mačke, pokazuju znakove da se približava kraj njihovog života. Prepoznavanje tih znakova, može vam biti od pomoći da joj te zadnje dane učinite što ugodnijim. Moguće je da će neke mačke uginuti neočekivano ili samo zaspati, no većina njih pokazat će određene znakova da se bliži taj dan.  

1. Ponašanje

 Mačka koja je bolesna i umire proći će kroz drastične promjene osobnosti. Ako je nekada bila vrlo znatiželjna i razigrana, sada će biti vrlo razdražljiva, kad god joj se pokušate približiti. To je vjerojatno zato što je u boli i ne želi da je dirate. S druge strane, mačke koje su za života  bile posve neovisne, sada bi mogle tražiti prijateljstvo vlasnika, kao neku vrstu utjehe. 

2. Skrivanje

Umiruća mačka često će tražiti ugodna mjesta, koja su daleko od vlasnika. To je posebni problem za vlasnike koje svoje ljubimce puštaju van. No, ako ni tad ne želite svom ljubimci skratiti šetnje izvan kuće, uvijek ih prvo tražite na hladnijim i mračnijim mjestima, kao što je grmlje ili ispod automobila. Takva mjesta tražit će i kućne mačke. Tipična mjesta za skrivanje uključuju podrum, područja ispod kreveta i slično. 

3. Hrana

One će u takvim trenucima izbjegavati hranu i vodu, čak i ako se radilo o njihovim omiljenim poslasticama. Mačke ponekad preskaču obrok ili dva, no životinju koja ne jede dva ili tri obroka za redom, treba svakako odvesti veterinaru na pregled. 

4. Izgled

 Mačka koja je blizu umiranja, mogla bi se zapustiti, jer neće imati dovoljno energije da očisti svoje krzno. Također, njezino krzno moglo bi početi opadati u malim količinama ili većim. Provjerite joj i oči. Oči mogu biti odjednom veće nego inače ili imati zrcalni sjaj. Također, “potonulost” u njima može vam otkriti što se događa. 

5. Napadaj

Napadaji neposredno prije smrti još su jedan razlog da svom ljubimcu osigurate sigurno i udobno mjesto. Mačke koje imaju napadaj mogu urlati i bacati glavu prema natrag, a njihova leđa imati vrlo neugodan luk. Ti se napadaji obično pojavljuju tjedan ili dva prije kraja ili čak svega nekoliko sati prije. 

6. Disanje

U takvim situacijama, disanje mačke se mijenja. Neke će dahtati tijekom posljednjih sati, neke će imati otvorena usta i isplažen jezik, dok će neke grgljati, kada im se dišni sustav počne “gasiti”. piše