Za bolju memoriju

979

cikla7 supernamirnica za mozak koje biste trebali jesti svaki dan.

Jedno od posljednjih istraživanja, provedeno na Sveučilištu Columbia, otkrilo je da visoke koncentracije flavanola u kakau sprečavaju “mentalno propadanje” u zdravih starijih osoba.

Sinoć ste nekamo stavili ključeve od auta i stana, a već jutros ne možete se sjetiti kamo? Možda imate i problema s pamćenjem imena novih osoba koje ste tek upoznali? Sve su to znakovi da vaš svakodnevni način života onemogućuje mozgu da stvori neka nova sjećanja, piše Yahoo. Jedno od posljednjih istraživanja, provedeno na Sveučilištu Columbia, otkrilo je da visoke koncentracije flavanola u kakau sprečavaju “mentalno propadanje” u zdravih starijih osoba. Još nekoliko “trikova s prehranom” može pomoći, potrebno je samo u svakodnevnu prehranu ubaciti ove namirnice.

1 Maslac od bademabademi

Zamijenite kikiriki maslac s bademovim maslacem. Bademi, kao i mnogi orašasti plodovi i sjemenke, sadrže visoke koncentracije vitamina E za koji je poznato da smanjuje rizik od kognitivnih oštećenja. Neka istraživanja pokazuju da može usporiti razvoj Alzheimerove bolesti. Bademov maslac sadrži 3 puta više vitamina E od kikiriki maslaca pa se preporučuje umiješati jednu žličicu bademova maslaca u žitarice za doručak.

spinat2 Špinat, brokula

Ako se ne možete sjetiti imena ljudi, preporučuje se da češće jedete zeleno lisnato povrće. Špinat i brokula obiluju vitaminom koji pomaže u boljoj apsorpciji verbalnih uputa. Lisnato povrće sadrži visoke razine folne kiseline koja u kombinaciji s vitaminom B12 poboljšava kognitivne funkcije kod starijih osoba.

3 Borovniceborovni

Borovnice sadrže flavonoide, a antioksidansi pomažu u sprečavanju upala koje dugoročno mogu prouzročiti probleme za mozak i funkcije pamćenja. Obogatite svoj doručak ovim malim, plavim bobicama za bolje zdravlje vašeg organizma.

4 Zeleni čaj

zelenic

Jedno istraživanje pokazalo je da su ispitanici koji su pili zeleni čaj pokazali znatno bolje rezultate na kognitivno-funkcionalnom testu od onih koji ga nisu pili. Znanstvenici kažu da zeleni čaj omogućuje brže učenje.

loso

5 Losos i tuna

Omega 3 masne kiseline koje sadrže losos i tuna pomažu poboljšati pamćenje.

raicice6 Cherry rajčice

Ovi mali plodovi odličan su izvor karotenoida koji poboljšavaju kognitivne sposobnosti i pamćenje tijekom duljeg razdoblja. Likopen, kojeg u ovim plodovima ima u većim količinama, također štiti od depresije.

7 Korjenasto povrćeciklic

U nedavnom istraživanju, ispitanici starije životne dobi dobili su dozu soka od cikle, a zatim su podvrgnuti pregledu uz pomoć MRI uređaja. Istraživači su otkrili da sok od cikle mjerljivo poboljšava protok krvi u mozgu. Tajna je u nitratima koji se nalaze u korjenastom povrću poput repe, mrkve i drugog korjenastog povrća jarkih boja. piše