Očekivani životni vijek dulji za 6g.

821

REALESTATENajdulje se živi u Japanu. Najdulje se živi u bogatijim zemljama, muškarci žive skoro 16 godina dulje nego pripadnici jačeg spola u siromašnim zemljama, a žene skoro 19 godina dulje.

Djevojčice rođene 2012. godine u prosjeku će živjeti 73 godine, dok će dječaci doživjeti 68 godina. To je šest godina dulje nego djeca rođena 1990. godine, stoji u izvješću Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Očekivani životni vijek najviše se produljio u siromašnim zemljama i dulji je za devet godina u odnosu na 90-e godine. To je najuočljivije u šest zemalja, Liberiji, Etiopiji, Maldivima, Kambodži, Istočnom Timoru i Ruandi. 

Najdulje se ipak živi u bogatijim zemljama, muškarci žive skoro 16 godina dulje nego pripadnici jačeg spola u siromašnim zemljama, a žene 19 godina dulje. Bez obzira na to gdje živjele, žene i dalje žive dulje nego muškarci. One najdulje žive u Japanu, Španjolskoj i Švicarskoj, a muškarci na Islandu, u Švicarskoj i Australiji. Japanke mogu očekivati životni vijek od 87 godina, a Islanđani od 81,2 godine. 

Unatoč općem produljenju, očekivani životni vijek u Africi je i dalje ispod 55 godina, naročito u subsaharskom dijelu odnosno Angoli, Nigeriji, Sierra Leoneu, Mozambiku i Čadu, piše Reuters

Očekivani životni vijek produljio se zato što se smanjila smrtnost djece do pete godine života, ali i dalje veću šansu imaju djeca u bogatim zemljama, istaknula je dr. Margaret Chan iz WHO-a. 

– Produljenje životnog vijeka u bogatim zemljama posljedica je bolje brige za zdravlje, smanjenje broja pušača i manje smrtnih slučajeva od moždanog i srčanog udara prije 60. rođendana. Sve se bolje mjeri visoki krvni tlak čime se smanjuje rizik od preuranjene smrti – napomenuo je dr. Ties Boerma, voditelj Odjela za zdravstvene statistike i informacije pri WHO-u. 

– Produljenje životnog vijeka u bogatim zemljama posljedica je bolje brige za zdravlje, smanjenje broja pušača i manje smrtnih slučajeva od moždanog i srčanog udara prije 60. rođendana. Sve se bolje mjeri visoki krvni tlak čime se smanjuje rizik od preuranjene smrti – napomenuo je dr. Ties Boerma, voditelj Odjela za zdravstvene statistike i informacije pri WHO-u. – Produljenje životnog vijeka u bogatim zemljama posljedica je bolje brige za zdravlje, smanjenje broja pušača i manje smrtnih slučajeva od moždanog i srčanog udara prije 60. rođendana. Sve se bolje mjeri visoki krvni tlak čime se smanjuje rizik od preuranjene smrti – napomenuo je dr. Ties Boerma, voditelj Odjela za zdravstvene statistike i informacije pri WHO-u. Očekivani životni vijek za muškarce u Hrvatskoj je 74,5, a za žene 80,5 godina.

Očekivani životni vijek za muškarce u Hrvatskoj je 74,5, a za žene 80,5 godina. 

Top 10 zemalja s najduljim očekivanim životnim vijekom za muškarce

1. Island – 81,2 godine, 2. Švicarska – 80, 7 godina, 3. Australija – 80,5 godina, 4. Izrael – 80,2 godina, 5. Singapur – 80,2 godina, 6. Novi Zeland – 80,2 godina, 7. Italija – 80,2 godina, 8. Japana – 80 godina, 9. Švedska – 80 godina, 10. Luksemburg – 79,7 godina.

Top 10 zemalja s najduljim očekivanim vijekom za žene 

1. Japan – 87 godina, 2. Španjolska – 85,1 godina, 3. Švicarska – 85,1 godina, 4. Singapur – 85,1 godina, 5. Italija – 85 godina, 6. Francuska – 84,9 godina, 7. Australija – 84,6 godina, 8. Južna Korea – 84,6 godina, 9. Luksemburg – 84,1 godina, 10. Portugal – 84 godina, piše