Prirodni lijek za ,,,,

644

kaliPrirodni lijek za kožu te sredstvo za ublažavanje nuspojava kemoterapije. Kalinu rabimo kao: antidijaroik, antiinflamatorik, antiskorbut, adstrigent, antimikrobik, antibakterik…Kalina je poznata biljka koja se danas najviše koristi u hortikulturi, vrtlarstvu, i to najviše za u oblikovanju živica i cvjetnih aranžmana. Ljekovito djelovanje kaline, to jest njezina glavnog sastojka ligustrina (oleanolne kiseline), vidljivo je u jačanju imuniteta, imunološkog sustava, ali i u liječenju upalnih stanja (naročito kod ulceracije sluznice usta – stomatitisa i gastrointestinalnog trakta).

U pučkoj tradicionalnoj biljnoj medicini kalina se koristi za liječenje: kožnih bolesti kao što su plikovi, prištevi u ustima i grlu, svih oblika, pa i krvavog proljeva, bolesti grla poput upale, gljivica u grlu, afti, grizlica, čira, zubnog mesa, itd.; zatim bolesti želuca i crijeva, katara želuca, crijeva, kroničnih crijevnih tegoba, čireva na želucu, dvanaesniku, kod analnog herpesa (čepići), proljeva. Koristi se i za liječenje ženskih bolesti (menopauza, bijelo pranje, vaginalni herpes, neredovite mjesečnice, vaginalne iritacije, i to posebno cvijet kaline, leukoreje – vaginalnog sekreta).

Kalina je korisna i kod bolesti oka (mrlje pred okom, smanjuje makularnu degeneraciju), bolesti uha (zvonjava u uhu – tinitus, ulceracija uha, gluhoća), bolnih stanja (donji dio leđa, bol mišića, koljena i ostalih zglobova),bolesti bubrega i mjehura (ulceracija), bolesti kože (ispiranje raznih kožnih nečistoća), sprečava sijeđenje kose, koristi se i za bolesti jetre (hepatitis C, oštećenje jetre od metala i kemikalija).

U tradicionalnoj medicini kalina se koristi i kod tegoba kao što su vrtoglavica – vertigo, kronične bolesti kao što su infekcije i upale, zaušnjaci, ispucane usne, dijabetes te za ispiranje kože ili grgljanje, kod raznih alergija praćenih glavoboljom, bolesti tkiva te za smanjenje nuspojava raka liječenja (kemoterapija) te kod bolesti kao što su HIV, rak itd.

Plod ima jako laksativno djelovanje, a list jako adstrigentno djelovanje te se rabi kod: proljeva, kroničnih crijevnih tegoba, kao vaginalni tuš, kod upalnih stanja usta ili kao čaj za grgljanje i ispiranje problematične kože itd.

Ljekoviti pripravci rade se od svih dijelova biljke: lista, cvijeta i kore. Kalinu rabimo kao: antidijaroik, antiinflamatorik, antiskorbut, adstrigent, antimikrobik, antibakterik, antiviral, analgetik, imunomodulator, dermetik, tonik. Toksičnost: Ligustrin, siringin. Otrovni dijelovi biljke: zreli plod. Simptomi trovanja: Ubrzo nakon konzumacije plodova počinju bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje, proljev, glavobolja, slabost, slabljenje pulsa, usporena cirkulacija, hladna i vlažna koža, a nakon dodira s lišćem, većinom kod obrezivanja živice, čovjek može dobiti tzv. ligustarski ekcem.

Prva pomoć: Nakon konzumacije plodova potrebno je brzo izazivati povraćanje i uzeti životinjski ili drveni ugljen. Razno: Sok od bobica dobro je sredstvo za bojenje tkanine, kože i vina.

Kontraindikacije: Trudnice ne smiju konzumirati kalinu u bilo kojem obliku. piše