Nova istraživanja

772

ledtopiTopljenje leda na Antarktici moglo bi dovesti do nesagledivih posljedica. Prije oko tri milijuna godina toliko se leda otopilo na Antarktici da se razina oceana podignula 17 metara više od razine na kojoj je danas. Najnovija istraživanja pokazuju da se led na Antarktici počeo brže topiti, što bi moglo dovesti do nesagledivih posljedica na Zemlji, piše Guardian.

Prije oko tri milijuna godina toliko se leda otopilo na Antarktici da se razina oceana podigla 17 metara više od razine na kojoj je danas. Tako da Antarktika i njezin sjeverni “antipod” Grenland imaju ogroman utjecaj na budućnost planeta. Topljenjem leda mogle bi se u potpunosti promijeniti obale, mnoga mjesta uz njih nestati u vodi, a stotine tisuća ljudi će se morati iseliti. U posljednjim desetljećima Antarktika i Grenland imali su manji utjecaj na podizanje razine oceana, no i to se mijenja.

Div se već probudio

Između 1993. i 2010. godine, prema istraživanju Međuvladinog panela za klimatske promjene, razina mora podizala se oko 3,2 milimetra na godinu, a i to se ubrzava. Oko trećine tog godišnjeg podizanja događa se zbog rasta temperature oceana jer toplija voda zauzima više prostora. Drugi najveći utjecaj na podizanje razine mora ima topljenje ledenjaka diljem svijeta, u što se ne uključuje Grenland i Antarktika. Topljenje leda na Antarktici i Grenlandu pridonosi samo šestinu od tih 3,2 milimetra. Dvije najnovije studije o Antarktici pokazuju da se “div već probudio”. Prvo istraživanje potvrdilo je da se ubrzava topljenje leda na zapadu Antarktike, a drugo je pokušalo istražiti kako je topljenje leda na Antarktici utjecalo na Zemlju u geološkom razdoblju pliocenu, prije oko 3 milijuna godina kada je razina mora bila oko 20 metara viša nego danas. Pliocen je zanimljiv jer je razina ugljičnog dioksida u atmosferi bila otprilike jednaka današnjoj, s temperaturama zraka između dva i tri stupnja Celzijevih iznad onih koje su bile prije industrijske revolucije i početka masovnog korištenja fosilnih goriva, što je dodatno povećalo ispuštanje ugljičnog dioksida u zrak.

Zapadna Antarktika već pokazuje znakove nestabilnosti

Pomoću kompjutorskog modela pokušali su istražiti koliko se brzo ledenjaci na Antarktici mogu rastopiti i kako će izgledati taj proces. Rezultati pokazuju da u razdoblju od nekoliko tisuća godina topljenje leda na Antarktici odgovorno je za podizanje razine mora za 17 metara. Zapadna Antarktika već pokazuje znakove nestabilnosti i mogućeg raspadanja ledenjaka, a kompjutorski model potvrdio je da bi oko 100 godina trebalo za dizanje razine mora tri metra ako se otopi. Autori studije su kazali da je to bilo samo “preliminarno istraživanje” i da ne tvrde kako će se razina mora podignuti za tri metra do kraja ovog stoljeća. piše