Izgleda da su stručnjaci…..

713

jajedIzgleda da su stručnjaci cijelo vrijeme krivo računali koliko D vitamina trebamo. I to je dosta veliki problem. Nova istraživanja pokazuju da nam trebaju 10 puta veće doze od preporučenih. Nutricionisti se već godinama prepiru je li ustanovljena preporučena dnevna doza od 600 IU (IU- international unit, internacionalna jedinica kojom se mjeri biološka aktivnost supstance, upotrebljava se kod vitamina, hormona, cjepiva) vitamina D iz 2010. godine dovoljna za naše zdravlje.

Uvaženi harvardski profesor, Walter Willett,  glavni istraživač mediteranske dijete, javno je ustvrdio da ta količina nije nikako dovoljna, osobito ne za ljude koji žive u sjevernim krajevima sa manje sunčanih dana. On smatra da trebamo barem deset puta više od toga.

Pogreška je prvi puta otkrivena u listopadu 2014.godine kada su dva znanstvenika sa Sveučilišta Alberta objavila studiju u časopisu Nutrients. Oni su proučavali studije američkog Instituta za medicinu i otkrili statističke pogreške. Institut je bazirao svoje preporuke o količini vitamina D na prosjeku koji je bio daleko prenizak da bi dosegnuo zdrave razine vitamina D u krvi.

Umjesto 600 IU zapravo nam treba 7000 IU

Nakon nanovnog prolaska kroz brojke otkrili su da odrasle osobe trebaju više od 8000 IU da bi dosegnuli razinu sigurnu za zdravlje. Znanstvenici su se skanjivali preporučiti tako visoke doze jer niti jedan od sudionika studije nije uzimao više od 2400 IU dnevno.

U ožujku 2015. znanstvenici sa Sveučilišta San Diego i Sveučilišta Creighton išli su korak dalje pismom u istom časopisu. Analiziravši nekoliko novih studija u kojima su ljudi uzimali puno više doze vitamina D, mogli su potvrditi kanadska istraživanja. Nova otkrića nagovjestila su da je dnevna potrebna količina oko 7000 IU.

Pogreška je osobito zabrinjavajuća otkada je nedostatak vitamina D najčešći zdravstveni problem na svijetu. Otprilike 30 do 50% djece ima nedostatak viatmina D. Niski vitamin D povezuje se s lomom kostiju, srčanim bolestima, karcinomom, dijabetesom i demencijom.

Treba testirati krv

Što bi trebali činiti? Najbolji način da budemo sigurni uzimamo li dovoljno je test krvi. Razine vitamina D trebale bi biti između 45 do 50ug/mL.  Nedostaje li vam vitamina D, morali biste sa svojim liječnikom dogovorti koji nadomjestak i u kojoj količini trebate uzimati, a ne da na svoju ruku uzimate onoliko koliko vi mislite da vam treba.

Vitamina D ima u masnoj ribi, siru, jetrici, jajima, u hrani kojoj je dodan kao mlijeko, žitarice i, naravno, izlažite se suncu. Imajte na umu, što vam je težina veća trebate više vitamina D. I kako starimo usporava se naša sposobnost stvaranja vitamina D. piše