Istraživanje otkrilo

747

mudriistar10 stvari koje bi promijenili. Ljudi koji imaju 50 godina otkrili za čime žale, a mogli su učiniti drugačije kada su imali 25 godina. Životno iskustvo i praktična mudrost u pedesetima imaju svoj vrhunac. I dalje vitalni te samopouzdani, no ujedno i puni iskustva u svim segmentima – pedesetogodišnjaci su najbolji učitelji kada je u pitanju dobar savjet te kako dvadesete i tridesete učiniti još boljima.

Za istraživanje koje je proveo Huffington Post pedesetogodišnjaci su otkrili što bi voljeli da im je netko rekao kad su imali 25 godina. Što tada nisu znali, a sada je očigledno.

1. Izborite se za sebe

Budite svoj najbolji odvjetnik i glasnogovornik. Borite se za svoja prava i bez straha izražavajte te argumentirano branite svoje mišljenje.

2. Birajte svoje bitke

Ne gubite vrijeme na nepotrebne poslove i nevažne ljude. Odredite si životne prioritete i ne odustajte od svojih snova i ciljeva.

3. Štedite novac

Ne trošite novac na nepotrebne stvari i štedite gdje god možete. Mirovina vam se možda čini dalekom, no bliže je nego što mislite.

4. Putujte više

U dvadesetima, prije nego što osnujete obitelj i zaglibite u kreditima – putujte, jednoglasno odgovaraju pedesetogodišnjaci. Putujte kad i gdje god možete.

5. Smanjite dugove

Izbjegavajte život i kupovinu na rate jer je to, za velik broj ljudi, jedan od prvih koraka prema financijskom bakrotu i debelom minusu iz kojeg ćete se teško izvući.

6. Koristite kremu za sunčanje

Možda vam se čini smiješno, međutim uz toliko prisutnu količinu štetnih UV zračenja – zaštitna krema bi trebala biti obavezna, naravno ukoliko želite zadržati zdravu kožu i mladolik izgled.

7. Dobro razmislite prije sudbonosnog “da”

Velik broj ispitanika konstatirao je kako im je žao jer su prebrzo ušli u brak i izgubili svojevrsnu slobodu. Dobro razmislite o svojim postupcima i supružniku s kojim biste voljeli dočekati starost.

8. Usporite malo

Ugasite društvene mreže, zastanite s potragom za savršenom karijerom. Prolongirajte malo studij i još jednom ispitajte čime biste se željeli baviti.

9. Obratite pažnju na cjeloživotno učenje

Učite novi jezik, upišite tečaj kreativnog izražavanja, posjećujte zanimljiva predavanja i svaku priliku koristite za učenje i sticanje novih vještina

10. Pazite na zdravlje

O zdravlju u starosti treba početi misliti već u ranim dvadesetima. Stil života, način prehrane i tjelovježba – glavni su preduvjeti zdravog života u trećoj životnoj dobi. piše