Topi se led, zrak sve prljaviji

827

topiseVideo: Jezive posljedice globalnog zatopljenja. Temperatura na Grenlandu narasla nevjerojatna 62 Celzijeva stupnja! Godišnje izvješće o ‘Stanju klime’, objavljeno prošlog četvrtka, navodi kako je 2014. bila najtoplija u posljednjih 135 godina, otkada postoje mjerenja. A temperature će samo dodatno rasti, piše CBSNews.

Snažan utjecaj klimatskih promjena imaju dramatičan efekt na Grenland, najveći otok na svijetu.

Prije točno osam godina, na današnji dan 2007., temperatura izmjerena na Grenlandu iznosila je 35 Celzijevih stupnjeva ispod nule (-35). Snažni vjetrovi koji nose snijeg tada su bili norma za sve tamošnje istraživače.

Međutim, ovog ljeta sunce sja jače, no inače, otapajući led sve brže i brže. Temperatura je sada 27 (!) Celzijevih stupnjeva iznad ništice (+27), punih 62 stupnja toplije, no prije osam godina. Znanstvenici pokušavaju otkriti hoće li se zagrijavanje nastaviti.

Grenland je drugo najveće područje leda na svijetu, veće od četvrtine Sjedinjenih Američkih Država, debljine gotovo 3,5 kilometara na najvišem dijelu.topise2

Glaciolog Joel Harper, sa Sveučilišta u Montani, svakog ljeta proučava grenlandske ledenjake i njihovo kretanje. Znanstvenici inače na Grenlandu redovito borave od 1989. godine.

– Grenland sadrži enormne količine vode u obliku leda. U nedavnim desetljećima mnogo se više leda topi nego obnavlja kroz snijeg što uzrokuje izdizanje razine mora – upozorava Harper.

Dokaz otopljenog leda može se vidjeti iz zraka. Dovoljno je samo pogledom pronaći plave bazene. Satelitske snimke pokazuju kako se tijekom najtoplijih dana gotovo polovica glečera rastapa, udvostručujući uobičajenu normu za ovo doba godine.

Kako se ledenjaci tope tako tamne što u kombinaciji sa sedimentima i globalnim onečišćenjem zraka dodatno ubrzava proces zagrijavanja planeta.

topise3– Na Grenlandu što sjevernije idete to je zrak zagađeniji. Većina svjetske industrije nalazi se na sjevernoj polutki i upravo se tamo ispuštaju najveće koncentracije kemikalija – objašnjava Michael O’Neill, koji mjeri onečišćivače od 2008.

Što je led tamniji to će se prije otopiti u ocean.

– Grenland trenutačno doprinosi podizanju razine mora s 40 posto – ističe Harper.

U posljednjih stotinu godina, razina svjetskih oceana podigla se između 10 i 20 centimetara, a znanstvenici predviđaju da će do kraja stoljeća dodatno rasti čime će ugroziti obalne gradove poput Miamija, Mumbaija , Sydneya… Video/piše