Usklađivanje mirovina

726

onistariUmirovljenici će u rujnu dobiti samo dvije-tri kune više. Prosječna mirovina za puni radni staž kreće se oko 3400 kuna. Umirovljenike bi u rujnu mogla dočekati skromna povišica mirovine između dvije i tri kune. Idući će tjedan DZS objaviti podatke koji su osnova za usklađivanje, a to je kretanje plaća u prvom polugodištu ove u odnosu na zadnje polugodište 2014.

U tom su razdoblju cijene bile u padu 0,2 posto, dok su u pet mjeseci bruto plaće porasle 0,3 posto. Ako se taj rast plaća zadrži i u lipnju, formula usklađenja dala bi mogućnost skromne povišice mirovina koja bi se kretala oko 0,1 posto, što bi za prosječnih 2400 kuna mirovine donijelo povećanje mirovine nešto jače od dvije kune. Razlika bi se mogla isplatiti jednokratno.

Prosječna mirovina za puni radni staž kreće se oko 3400 kuna. Inače, mirovine su zadnji put rasle jedan posto u srpnju 2013. godine, a dvije godine nije bilo povišica jer je formula za usklađenje koja se temelji na kretanju plaća i cijena davala negativan zbroj. piše