Nutrijent

829

birativitNaučite birati minerale i vitamine. Nesanica je alarm za nedostatak magnezija, cinka i aminokiselina. Mnogi od nas često, i to na svoju ruku, posežu za vitaminima ili mineralima misleći kako njihovom kozumacijom čine dobro za sebe. No, stručnjaci upozoravaju da te nutrijente treba uzimati s mjerom i da treba prepoznati simptome nedostatka pojedinog vitamina i minerala te ih potom, prema preporuci liječnika, nadomjestiti.  Dosta je simptoma koji ukazuju na nedostatak pojedinih vitamina u organizmu, ali ih mi, htjeli ili ne, ne primjećujemo – istaknula je mr. Mimi Vurdelja, nutricionist-farmakolog.      

Što kad nedostaje vitamin C

Pouzdani znaci nedostatka vitamina C u organizmu su tjelesni umor, bezvoljnost, nedostatak teka, blijeda koža, bolovi mišića i kostiju, učestalost prehlada i glavobolja, mekane desni, sklonost infekcijama i modricama, nedostatak daha, loša probava, kožna i kapilarna slabost, razdražljivost, nesvjestica, kronični umor.

Vitamin C najčešće nedostaje pušačima, osobama koje pretjerano piju crnu kavu, čaj i alkohol. Povišena tjelesna temperatura trostruko snižava razine vitamina C u organizmu pa ga je potrebno uzimati tijekom viroze ili prehlade.

Grčevi u mišićima – nedostatak kalija

Nedostatak kalija, magnezija i ostalih elektrolita može uzrokovati grčeve u mišićima. Nesanica je alarm za nedostatak magnezija, cinka i aminokiselina.

– Kroničan umor, pospanost, nedostatak svježine mogu biti uzrokovani niskim razinama željeza. Uzimanje željeza često sugeriramo osobama treće dobi kako bismo im podignuli svježinu, vitalnost i dotok kisika – kaže Vurdelja.

Kako piti minerale i vitamine

Svi vitamini i minerali u organizmu imaju odnos komunikacije i konkurencije, tj. sinergizma i antagonizma. Primjerice, vitamin C valja uvijek uzimati zajedno s bioflovonoidima jer je njihov učinak sinergijski. Vitamin E potrebno je uvijek uzimati sa selenom. Kalcij i magnezij treba uvijek uzimati u odnosu 2:1 jer je takav njihov fiziološki odnos u organizmu. Magnezij štiti odlaganje kalcija u organizmu, posebice u mokraćnim putevima. Da bi resorpcija kalcija bila potpuna, potreban je vitamin D.

– Uz omegu-3 nužno je uzimati gama linolensku kiselinu jer stalnim uzimanjem omega-3 u višim dozama – ako ne uzimamo i GLA – doći će do razrjeđenja krvi. Ako osoba ima manjak željeza, treba ga uzimati s vitaminom C, folnom kiselinom te vitaminom B12 jer će se tek tada pravilno resorbirati. Važno je napomenuti da ponekad treba pogledati antagoniste željeza – bakar i cink – koji mogu “krasti”, odnosno vezati željezo, pa nam nikakva supstitucija željeza neće biti učinkovita – napominje Vurdelja.

Kako kupovati vitamine?

• U poplavi svih mogućih pripravaka neka vam u kupnji pomogne stručna osoba, ljekarnik ili nutricionist.

• Neka vaš odabir budu provjereni vitaminski pripravci, oni koji na deklaraciji nose oznaku i broj odobrenja za maloprodaju i uporabu.

• Kada kupujete vitamine za djecu, odaberite one koji su prije svega ukusni i ugodni za uzimanje kako bi ih dijete prihvatilo i, dakako, vitamine koji su namijenjeni djeci jer su po sastavu i koncentraciji primjereni njihovoj dobi. Pri izboru važno je odabrati one koji sadrže željezo u obliku ferofumarata što u djece neće izazvati pojavu tamnjenja zubi.

• Nećete pogriješiti ako pri kupnji vitamina C odaberete onaj s oznakom “timed release” ili “vremensko otpuštanje”. Kako je vitamin C jedan od najnestabilnijih vitamina, odabirom vitamina C s vremenskim otpuštanjem osigurat ćete organizmu da zadovolji dnevne potrebe za tim vitaminom. Učinite korak više i vitamin C uvijek pijte s bioflavonoidima jer su sinergisti pa će njihov učinak biti maksimalan. I ono najvažnije, nećete pogriješiti odaberete li vitamin C za svakodnevnu nadopunu.

• Vitamine B skupine uvijek pijte sve zajedno jer oni su maksimalnog učinka kada su svi na okupu, osim ako je potrebna individualna doza.

• Kalcij uvijek uzimajte s magnezijem, a minerale one koji su kelirani, tj. vezani s aminokiselinama.

• Vitaminske pripravke treba uzimati samo na temelju dijagnosticiranog nedostatka i utvrđenih nedostatnih količina u organizmu, a ne zato jer to piju vaši kolege, prijatelji ili zato što je to trenutačno “in”.

– Posljednjih godina stekla sam dojam da svaki drugi pije brusnicu, a sada imam dojam da svaki drugi pije vitamin D jer je to sada “in”. Ortomolekularne tvari, a to su vitamini, ne mogu biti moda, oni imaju svoju definiranu ulogu i zadaću u našem organizmu i s njima valja postupati oprezno – ističe Vurdelja. piše