In vino veritas

662

vino1Pio 4 boce dnevno: Starac doživio 107 godina, njegov sin je uvjeren da je tajna u crnom vinu. Manuel Docampo Lopez vino pije kao vodu. Naučio je tako odmalena i uvjeren je kako je u tom crvenom napitku tajna dugovječnosti. Njegov otac, Antonio Docampo Garcia, koji mu je i ulio strast prema vinu, doživio je duboku starost. Živio je 107 godina, a njegov je sin uvjeren, ključ za dugačak život upravo je u vinu.

Antonio je pio 4 boce crnog vina dnevno. Za ručak dvije i još dvije za večeru. Vino je pio kao da je sok. Prema Manuelovim riječima, odjednom je mogao ispiti čak litru i pol. “Nas dvojica smo mjesečno mogli popiti i do 200 litara vina”, rekao je Manuel za španjolske novine  La Voz de Galicia.vino2

vino4Vino koje su pili bilo je isključivo domaće proizvodnje. U njemu nije bilo nikakvih aditiva, a i loza od koje je ono nastalo rijetko je bila špricana. Vino su pili kao vodu, ali vodu i vino nikada nisu miješali.

Do količine od 4 boce dnevno došli su postupno, budući su obojica vlasnici vinograda i proizvođači vina, pa im je ono gotovo rođenjem “u krvi”. Stručnjaci upozoravaju kako je piti tolike količine vina pretjerano uživanje u alkoholu, te kako je za zdravlje dovoljna samo jedna čaša ovog napitka bogova.

Iako ne možemo svi biti španjolski gospodari vinove loze, preporuka da, tu i tamo, ispijemo čašu crnog, dobro je došla i odnosi se na čašu, ne flašu…piše